NAKON POTRESA U BiH: Zbrajaju se štete – u nedjelju Dan žalosti u Stocu

Snažan potres magnitude 6.1 prema Richteru pogodio je Bosnu i Hercegovinu sinoć u 23 sata. Nažalost, u potresu je poginula 28- godišnja djevojka Elmira Sefo iz Stoca.

Izvor: Media servis

Epicentar je bio kod Nevesinja, a potres se osjetio u većem dijelu Hrvatske, najviše u Dalmaciji, kao i u Srbiji i Crnoj Gori. Jutro nakon potresa situacija je u Stocu bila mirna. Čistile su se ulice, obilazile zgrade i procjenjivala šteta. Tijekom noći u obilasku grada i na terenu bile su sve gradske službe. Materijalna šteta će se popraviti, ali tuga je velika u gradu za izgubljenim životom.

U potresu je poginula 28- godišnja djevojka iz Stoca, a njezini roditelji su lakše ozlijeđeni te zadržani u bolnici. Do nesreće je došlo zbog odrona stijene na obiteljsku kuću, potvrdio je u razgovoru za Media servis gradonačelnik Stjepan Bošković.

“To su jaki potresi, vrlo su blizu našeg grada, imamo i materijalne štete, međutim ono što je najteže imam gubitak jednog ljudskog života kao posljedicu potresa, odrona kamenja i taj kamen je uletio u obiteljsku kuću. Ovom prilikom obitelji izražavam sućut.”

Gradonačelnik je nedjelju proglasio Danom žalosti u Stocu. Manja oštećenja zabilježili su i u Domu zdravlja. Osoblje je u pripravnosti bilo cijelu noć.

U razgovoru za Media servis ravnatelj Kazimir Raguž kaže kako se nekoliko građana noćas javilo zbog manjih ozljeda.

“To su bile lagane ozljede, iščašenje skočnog zgloba, par ogrebotina, nisu bili ugroženi životi tih osoba, ali imamo taj jedan tragičan slučaj da je nastradala mlada djevojka i to je najtužnije. Ostalo ćemo nadoknaditi, materijalnu štetu popraviti, ali ljudski život ne možemo vratiti.”

Potres se osjetio diljem Hercegovine, mnogi su građani istrčali iz svojih domova. U Ljubinju je stradala zgrada općine. Dijelovi Mostara ostali su bez struje.

U Crnoj Gori zatreslo je dok je trajao Dnevnik na Gradskoj televiziji sa sjedištem u Podgorici.

Potres se osim u crnoj Gori, osjetio u Srbiji, ali i Hrvatskoj, najviše u Dalmaciji. Zabilježeno je više naknadnih potresa, rekao je seizmolog Krešimir Kuk za Media servis:”Očigledno serija potresa i dalje traje, što je i normalno s obzirom na jačinu prvog potresa. Potresi su vrlo učestali još uvijek na malo širem području, ali još uvijek sve oko Stolca epicentralno područje prvog potresa.”