NIŽU SE STRAHOTE RATA: Rusi raketirali i Odesu – među poginulima i tromjesečna beba

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Mariupolj i dalje stoji, pojavljuju se snimke djece iz čeličane Azovstal.

Izvor: Media servis

Prema britanskom izvješću Rusija u posljednja 24 sata nije ostvarila vidljiv napredak na istoku, a čak je i odbačena s područja sjeverozapadno od Harkiva. Najmanje petero ljudi je poginulo u ruskim raketnim udarima na lučki grad Odesu, rekao je u subotu predstojnik ureda ukrajinskog predsjednika, a prenosi BBC. Među poginulima je tromjesečna beba, objavio je Andrij Jermak na Telegramu.

Dok se razmjeri humanitarne katastrofe povećavaju, Vladimir Putin i suradnici šalju nove prijetnje i izmišljaju laži o Moldaviji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je izjave ruskog zapovjednika Rustama Minekajeva koji je rekao da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom jer bi to omogućilo pristup moldavskom Pridnjestrovlju.

“Ovo samo potvrđuje ono što sam mnogo puta rekao: ruska invazija na Ukrajinu bila je zamišljena samo kao početak, onda žele zauzeti druge zemlje. Naravno, branit ćemo se koliko god je potrebno da razbijemo ovu ambiciju Ruske Federacije.”

U međuvremenu Kremlj se koristi već viđenom taktikom iz Ukrajine – izmišlja nasilje nad rusofonim stanovništvom kako bi opravdao vlasititi barbarizam.

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije pozvalo je ruskog veleposlanika na razgovor kako bi ga upitalo “o čemu vi to” te izrazilo duboku zabrinutost zbog izjava Minekajeva.

Sutra se pak navršava dva mjeseca od početka invazije, razmjeri humanitarne katastrofe sve su veći u cijeloj Ukrajini. Dobro znamo što se dogodilo u Buči i Kramatorsku, a tko zna kakve nas tek strahote čekaju u Mariupolju.

Tvrtka Maxar Technologies objavila je sliku koja kako se čini, prikazuje novu masovnu grobnicu nedaleko od okupiranog grada. Pojavio se i video civila iz čeličane, kako djeca provode dane otkriva jedna djevojčica

“Pravimo košare za nakit. Igramo igrice – Restik i SuperBear. To su igrice za mobitele.”

Ravina Shamdasani poručuje iz UN-ovog odjela za ljudska prava poručuje: “U zadnjih osam tjedana međunarodno pravo ne da je ignorirano, nego je odbačeno”.

Financijske sankcije stoga su potpuno opravdane, poručila je potpredsjednica kanadske vlade Chrystia Freeland na globalnom financijskom meetingu u Washingtonu

“Rusija nema mjesto za stolom sa zemljama koje zajedno rade na ekonomskom prosperitetu”.

Glavne sankcije, embargo na naftu i plin ipak još nisu donesene, a iz Moskve se javio dežurni pošiljatelj prijetnji Kremlja, Dmitrij Medvedev i poručuje da bez plina Europa ne može izdržati ni tjedan dana.

Živi bili pa vidjeli, a nažalost za to vrijeme nastavlja se granatiranje ukrajinskih gradova. Mariupolj i dalje stoji, preostali branitelji i civili drže se u čeličani Azovstal.

Prema novim britanskim informacijama Rusi pokušavaju upasti u čeličanu, a agresor više ne kontrolira područje sjeverozapadno od Harkiva. N

a kraju recimo kako će glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u utorak u Moskvi s Vladimirom Putinom i Sergejem Lavrovom razgovarati o hitnoj uspostavi mira. Sretno mu bilo.