NAJNOVIJA TABLICA: Evo kako izgleda Hrvatska u percepciji korupcije u svijetu

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2022. Hrvatska je na 57. mjestu s 50 bodova.

Izvor: Media servis

‘‘To je rast od 3 boda i 6 mjesta u odnosu na 2021.godinu‘‘, priopćili su iz Transparency International Hrvatska.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2022. godini su Danska s 90, Finska s 87, te Švedska s 83 boda. Najkorupmiranije države su Južni Sudan, Sirija i Somalia.

Hrvatska se nalazi na začelju Europske unije, a osim nas lošije su Rumunjska s 46, Bugarska s 43 i Mađarska s 42 boda. Prosjek članica Europske unije je 64, tako da Hrvatska zaostaje za 14 bodova.

U odnosu na države u okruženju Slovenija, Bosna i Hercegovina, te Crna Gora imaju pad od 1 boda, a Srbija za 2, dok je Kosovo zabilježilo rast od 2 boda. Slovenija ima 60 bodova, Hrvatska 50, Crna Gora 45, Kosovo 41, Srbija 36, a Bosna i Hercegovina 34 bodova.

Hrvatska je imala rast od 3 boda kao i Irska, Grčka, Moldova, Uzbekistan,Vietnam i Vanuatu, a na globalnoj karti ima isti broj bodova kao i Mauricijus.

‘‘Iako je ovo istraživanje pokazalo da se Hrvatska nalazi na granici između korumpiranih i transparentnih država svijeta građani to ne primjećuju. Na mnogim primjerima svjedoče da su prijavitelji nepravilnosti obilježeni i obespravljeni. Dugotrani postupci u razotkrivanju, procesuiranju i kažnjavanju korumpiranih zaustavljaju borbu protiv korupcije.

Borba protiv korupcije je borba za Hrvatsku u kojoj od vlastitog rada pošteno žive njeni građani, uključeni u procese odlučivanja. Uz nositelje vlasti koji neće zloupotrijebiti svoju poziciju kako bi uništili prevenciju i integritet neovisnih tijela u borbi protiv nje ili bi tu borbu iskoristili isključivo za političke obračune i dolazak na vlast‘‘, izjavila je predsjednica Transparency International Hrvatska Davorka Budimir.