SOCIJALDEMOKRATI: Standard pada, a A. P. se češka – poruka je Bernardića i Hajdukovića

Domagoj Hajduković, potpredsjednik Socijaldemokrata i Davor Bernardić, međunarodni tajnik Socijaldemokrata, u Hrvatskom saboru održali su konferenciju za medije na temu „Standard pada, a A.P. se češlja!“.

Hajduković je uvodno kazao da su se pandemija, rat u Ukrajini i uvođenje eura odrazili na globalnu ekonomiju, opskrbu, protok roba i na kraju na potrošačke cijene. U takvom novom i nesigurnom globalnom okruženju, proizvodnja hrane i sve vezano za hranu postaje bitnije nego ikad. Bila je to prilika za ozbiljno redefiniranje naše  poljoprivredne politike kao i odnosa prema proizvođačima, u čemu se, zadnjih nekoliko desetljeća, nismo baš iskazali. Dok cijelu Europsku uniju potresa val poskupljenja i inflacije, Hrvatska između ostalog i zbog slabe poljoprivrede, najviše osjeća ovaj udar.

Tako je kruh za 32% skuplji nego 2021. (u Mađarskoj je 80% skuplji, a prosjek EU je 20%), cijena jaja iznosi 0,30 € što je 64% više nego prošle godine (prosjek EU je 30%) Zašto je tome tako? – Repromaterijal poput gnojiva, sjemena, stočne hrane, znatno je poskupio, ali to nisu poskupljenja od jučer, to je proces koji traje od početka pandemije. Npr. hrana za koke je 2021. iznosila 0,85 kn, 2022. 1,70kn, a danas 2,60 kn ili 0,35 €. Gnojivo je još pretprošle godine poskupjelo za 80%, pri čemu znamo kako se država postavila u slučaju Petrokemije i njezine proizvodnje, a Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja tržište sjemena prepušteno je velikim opskrbljivačima koji su također podigli cijene.

„Nadalje, Vlada kao da radi sve što je u njenoj moći da uništi i ono malo poljoprivrednika što je ostalo. Natječaji za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta u nekim gradovima i općinama nisu raspisani od 2015. godine, dok u isto vrijeme inspektori pišu kazne poljoprivrednicima koji zemljište koriste po starim natječajima, a novi zakon predviđa veliki gubitak bodova na natječaju za dodjele zemljišta ako već niste bili u posjedu. Drugim riječima, država čini sve da malim i srednjim proizvođačima otme zemlju!

Mislim da za spas proizvodnje treba uvesti reda u dodjele zemljišta, osiguravajući time sigurnost proizvođačima i mogućnost strateškog i dugoročnog planiranja. Potrebno je brinuti i pomoći u proizvodnji potrebnog repromaterijala poput gnojiva i sjemena bez čega nema proizvodnje. Konačno moramo ustrojiti lance kratke opskrbe s polja na stol, omogućavajući time proizvođačima siguran plasman, a građanima zdrave namirnice po prihvatljivim cijenama. Nedostatak strateškog razmišljanja vidi se upravo u ovom segmentu kada Vlada nije uspjela ustrojiti lance kratke opskrbe pri uvođenju mjere besplatnih obroka u osnovnim školama.“ – istaknuo je Hajduković.

„Zašto su poskupljenja u Europi niža nego u Hrvatskoj? Francuska primjerice prati cijenu proizvoda na polju i onu kada proizvod završi na stolu, odnosno dođe do potrošača. To je često i predmet rasprava u parlamentu. Upravo zbog toga, osigurali su nadzor i kontrolu nad inflacijom. To je za Hrvatsku nikad bitnije ako uzmemo u obzir da stotine tisuća naših građana već žive na rubu siromaštva i osjetljivi su na svako poskupljenje, posebno ono osnovnih životnih namirnica.“ – zaključio je Hajduković.

Dok se cijela hrvatska javnost bavi AP-om i ZM-om, u veljači i ožujku stiže novi val poskupljenja, jer veliki dio velikih dobavljača je odgodio korekciju svojih cijena do početka ožujka. Inflacija je u prošloj godini iznosila 15%, hrana je poskupila preko 20%, a plaće iako su nominalno rasle, zbog inflacije su realno manje 7%, upozorio je na početku svog izlaganja Bernardić.

„Ova godina prema projekcijama Vlade nosi jako mali ili nikakav rast, uz planiranu inflaciju od 7% koja će zbog poskupljenja i zbog eura biti puno veća. Dakle standard će nastaviti padati,  naprosto  se urušava, za što je odgovorna isključivo Vlada, koja s druge strane promiče ekstraprofiterstvo pojedinih grupacija.

Još prije godinu dana predložili smo zamrzavanje cijena osnovnih životnih namirnica kao što je to napravila Mađarska, a Vlada je na to odmahivala rukom. Prije nekoliko mjeseci predlagali smo crnu listu za one koji na uvođenju eura žele neopravdano profitirati, tada je Vlada rekla da neće biti poskupljenja, a sada trgovcima prijetite praznom puškom, jer zapravo i ne želite riješiti problem, pošto će država uprihoditi više novaca od PDV-a, ali samo kratkoročno. Padom standarda padat će i prihodi od poreza, jer ako plaće realno padaju, porezna se baza smanjuje.“ – kazao je Bernardić.

Kao model politike borbe protiv povećanja cijena, Bernardić je predložio politiku povećanja plaća, kroz podizanje neoporezivog dijela dohotka s 530€ na 700€, pri čemu bi trenutno rasle sve plaće za 35 do 60 eura mjesečno. Taj isti prijedlog ne uzima novac općinama i gradovima iz njihovih proračuna jer je predviđeno da umjesto dosadašnjih 83%, sada stopostotni iznos poreza na dohodak pripadne jedinicama lokalne samouprave. Riječ je o 2 milijarde kuna koje su dosad punile tzv. Fond za izravnanje, koji bi se prema našem planu punio odvajanjem 1%  PDV-a.

Osvrnuvši se na poskupljenja u Gradu Zagrebu, Bernardić je istaknuo :

“Nema niti jednog razloga da Čistoća podigne cijene svojih usluga jer ih je već podigla duplo, 45 kuna prije, te dodatan trošak plavih vrećica (dva paketa od 10 litara po 40 kuna), Građanima Zagreba za vodu će od ožujka stizati i do 15 posto veći računi jer cijena po kubiku raste s 2,03 eura na 2,34 eura, za što nema niti jednog razloga, jer je Vlada odgodila primjenu uredbe o visini naknade za korištenje voda. Također bez stručno-analitičke podloge, koja bi zorno prikazala na kojim dijelovima sustava se gubi voda, koji su projektni prioriteti i koliko je tih projekata spremno za realizaciju, prijavljeno i odobreno sufinanciranje iz europskih fondova i drugih izvora, koliko od toga treba financirati iz prihoda Vodoopskrbe i odvodnje, a koja nije napravljena, nema razloga za poskupljenja. Pravo je pitanje koja sve kućanstva u Gradu Zagrebu nisu evidentirana u Vodoopskrbi i odvodnji kao korisnici njihovih usluga, jer upravo su ilegalno priključena kućanstva na sustav oni potrošači vode koja se evidentira kao gubitak sustava.

Poskupjelo je parkiranje, gradski bazeni, gradske knjižnice, a u najavi je poskupljenje cijene vrtića kao i ostalih komunalnih usluga.

Gradonačelnik Tomašević sve je poskupio, jedino je pojeftinio korištenje distributivne telekomunikacijske kanalizacije stranim teleoperaterima koji „gule kožu“ hrvatskim građanima.  Zašto im je pogodovao, a oni ostvaruju velike dobiti? S pravom možemo posumnjati u korupciju, jer usluge teleoperatera nisu pojeftinile, naprotiv. Nedovoljno je slijepo prepisivati europske zakone, niti je članstvo u EU samo sebi svrha, ono nam treba biti sredstvo za postizanje cilja, a to je da građani žive bolje i dostojanstvenije, za što se Socijaldemokrati zalažu.“ – zaključio je Bernardić.