MOSTAR PREIMENOVAO ULICE: Uklonjene table s imenima ustaških dužnosnika

Na Dan pobjede nad fašizmom i Dana Europe vlasti u Mostaru simbolično su započele s uklanjanjem ploča s nazivima ustaških dužnosnika. Postavljaju se nove a ulice će nositi imena po uglednim građanima.

Podsjetimo, u srpnju 2022. dogovoreni su novi nazivi spornih ulica u Mostaru, i to prema zajedničkom prijedlogu vladajuće većine – HDZ-a BiH i SDA, objavio je radiosarajevo.ba.

Ulica Mile Budaka, prema ovom prijedlogu, postaje ulica Alekse Šantića; Vokića i Lorkovića preimenuje se u Tina Ujevića; Ulica viteza Rafaela Bobana mijenja se i glasi Ulica fra Ljudevita Laste; Ulica Jure Francetića mijenja se i glasi Humska ulica; Ulica tabornika Ive Zelenike mijenja se i glasi Ciglana; te Ulica župana Đure Spuževića mijenja se i glasi Ulica Ismeta Ice Voljevica.

Podsjetimo, međunarodni dužnosnici angažirani u Bosni i Hercegovini, a predvođeni visokim predstavnikom Christianom Schmidtom​, bili su pozvali vlasti grada Mostara da preimenuju pet ulica koje nose imena ustaških prvaka.

Pred kraj rata 1995. godine tadašnje hrvatske vlasti u Mostaru promijenile su nazive 72 ulice i trga, a pet ulica u Mostaru dobilo je imena ustaških političkih i vojnih dužnosnika – Mile Budaka, Jure Francetića, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, Ive Zelenike Tovarnika te Đure Spuževića.