IRENA WEBER: U privatnom sektoru snažno su skočile plaće

Irena Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala najavljeni rast plaća.

Weber kaže da HUP traži načine kako povećati plaće. “U privatnom sektoru je došlo do snažnog povećanja plaća. Naše ankete jasno pokazuju da je rast plaća bio vrlo snažan, preko 15 posto, a u sektorima koji su pogođeni demografskom krizom i 20 posto”, rekla je Weber za N1.

“Postoji odljev kadrova u javnom sektoru što je do prije nekoliko godina bilo nevjerojatno. Nije popularno ići u javni sektor jer plaće su niske. Govorimo o broju zaposlenih od pola milijuna, a to nije održivo”, dodala je.

Kaže da se nada reformi javne i lokalne samouprave. “Smatramo da to treba promijeniti kako bismo imali modernu i bogatu državu”, napomenula je Weber.

Tvrdi da uvoz stranih radnika nije dugoročno rješenje i da ljude treba preorijentirati na realni sektor.

Inflacija pada i Weber kaže da će se to osjetiti i na cijenama. “S novim nabavkama  s nižim cijenama biti će i niža kalkulacija, a time će doći i niže cijene. To ne ide preko noći”, rekla je.

“Za očekivati je da s smanjenjem cijene energenata će se smanjivati i potpora države gospodarstvu. Vlada treba zaštiti gospodarstvo u vrijeme krize, tu alternative nema jer smo mi malo gospodarstvo”, dodala je.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!