MARAS U SABORU: Prihvatite SDP-ov prijedlog o povećanju minimalne plaće

gordan maras, sabor

Sabor je rad počeo stankom. Mostov Nikola Grmoja želi vratiti Agrokor u fokus javnosti. Nedopustivim smatra amenovanje Mislava Galića za šefa uprave Jamnice, a riječ je o jednom od osumnjičenih u aferi koja je potresla zemlju. Ukazuje na spregu politike i gospodarstva.

Izvješće: Media servis

Osvrnuo se na slučaj Badel. Uprava je napravila sve kako bi odabrala Meteor grupu u kojoj je 25 posto dionica kupio bivši Konzumov direktor Darko Knez, a tijelo pod ingerencijom ministra financija Marića otpisuje 107 milijuna kluna Badelovih dugova. Pod pokroviteljstvom Vlade on potom preuzima Badel, kaže Grmoja.

“Bez obzira što je drugi ponuđač ponudio trenutnu otplatu duga, živi novac i zadržavanje radnika Badela na pet godina države i banke su prihvatile Meteorov plan. Meteor je imao godišnji promet od 50 milijuna kuna i samo milijun kuna dobiti. Za ispunjenje njegovih obveza vezanih uz ponudu za preuzimanje Badela, Meteoru bi tim tempom trebalo 150 godina, slikovit je bio bivši ministar Panenić. On je svojedobno zaustavio da Meteor grupa napravi to što napravi, ali se to na kraju dogodilo”, rekao je Grmoja.

SDP-ov Gordan Maras nakon stanke upozorio je na slučaj tvrtke taxi Cammeo u koju poziva inspekciju da provjeri sljedeće informacije – 600 vozača rade i po 12 sati dnevno, ugrožavaju sebe i druge, a zaposleni su na minimalnu plaću. Istodobno tvrtka od 85 milijuna kuna prihoda ima dobit od 15 posto. Kada bi se povećala plaća za 600 kuna, tvrtka bi i dalje godišnje poslovala s visokom dobiti, kaže i poziva većinu da prihati njihov prijedlog o povećanju minimalne plaće.

“Pozivamo nadležne službe da izvrše provjeru takvih poslodavaca, a pozivamo vladajuću većinu i HDZ da se konačno probudi i podrži podizanje minimalne plaće u Republici Hrvatskoj koju predlaže SDP”, kazao je Gordan Maras.

HDZ-ov Ante Babić se osvrnuo na izlaganja prethodnika. Ne nude ništa novog, a poručuju da premijera treba uhapsiti, poručio je oporbi osvnruvši se tako na intervju Davora Bernardića Media servisu. “Kada nemate aktivnosti onda se vraćate i reciklirate nešto što je u javnosti dobro poznato. Jučer se moglo čuti da premijera treba uhititi, da Vlada treba podnijeti ostavku, a ne nudi se ništa novo. Ta bolesna ambicija da bi se došlo na vlast nije dobra”, rekao je Babić.

Cammeo je vezan uz SDP, a Inspekotarat ste vi ukinuli, poručio je Babić, a Maras je demantirao da su povezani s Cammeom. Govoreći o presudi be-ha šestorici, osuđenim ratnim zločincima, HDZ-ov zastupnik kazao je da je premijer otišao u Mostar.

„Cilj hrvatske politike je ravnopravnost Hrvata BiH s ostala dva naroda. Presuda bilo kojeg suda pa i onog u Haagu da bi se stigmatizirao cijeli jedan narod za nas je neprihvatljiva“, poručio je HDZ-ovac. Zbog povrede poslovnika reagirao je Maras, a reagirao je šef Sabora Jandroković:

“Ja vas molim da ga upozorite o temama koje je on želio reći, a ne da nakon što mi svi kažemo, vi date nekome iz HDZ-a zadnji da govori i da se referira na sve nas koji smo prije govorili. To jednostavno nije uredu”, rekao je Maras, a predsjednik Sabora je kazao da nije bilo povrede poslovnika.

Komentiraj