NEOBIČNI REKORDERI: Osječanima i Osječankama izvadili čak 40.624 zuba!

ZVONO NA UZBUNU: Ne odlaze nam samo liječnici - zbog brže, bolje i jeftinije usluge
Posljednji objavljeni podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju kako se na osječkom području i dalje ne vodi previše računa o liječenju i higijeni zuba, pa je tako u nedavno objavljenom zdravstvenom ljetopisu HZJZ-a za 2016. godinu podatak koji pokazuje kako su na području Osijeka lani izvađena 40.624 zuba, što je najviše u Hrvatskoj nakon Zagreba.

Kažemo li da je u istom razdoblju u cijelom Zagrebu izvađeno oko 55 tisuća zuba, onda je jasno o kolikom se nesrazmijeru radi s obzirom na razliku u broju stanovnika. Godišnja izvješća, bilteni i publikacije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo idealni su pokazatelji kretanja zdravlja stanovništva, a ovaj smo put proučili smo zdravstveni karton Osječana.

Tako je zanimljivo da, primjerice, Osječanke nakon Zagrepčanki najviše u Hrvatskoj posjećuju privatne ginekološke ordinacije, pa je lani zabilježno 12.529 takvih posjeta. Istodobno, Osječanke i nakon Zagrepčanki kod ginekologa najčešće idu zbog prepisivanja oralne kontracepcije pa je tako lani u ginekološkim ordinacijama bez ugovora s HZZO-om na osječkom području propisano 1515 recepata za kontracepcijske tablete, piše Glas Slavonije.

Istodobno, osječke trudnice mogu biti zadovoljne jer podatci pokazuju da je osječkom području prilično nizak broj patoloških stanja u trudnoćama, pa je tako u 2016. ovdje bilo 509 takvih slučajeva, za razliku od, primjerice Splitsko-dalamatinske županije gdje je zabilježeno 4965 patoloških trudnoća, ili susjedne Vukovarsko-srijemske županije gdje ih je bilo 862. Istodobno, stopa mortaliteta dojenčadi 2016. bila je 4,6 beba na 1000 rođenih, a recimo kako je EU prosijek 3,6.

Prema broju invalida Osječko-baranjska županija na trećem je mjestu i broji njih 32 tisuće, što je čak 10,5 posto stanovnika, a od tog broja branitelja je 6268.

Općenito prirodno kretanje stanovništva pokazivalo je poražavajuću sliku od 2399 rođenih i 3817 umrlih, pa je ovo područje samo lani ostalo u minusu za 1418 osoba. Od toga je najveći broj umrlih, njih 1822, umrlo od posljedica bolesti cirkulacijskog sustava, potom njih 955 od novotvorina, a na trećem su mjestu ozljede i otrovanja, od kojih su umrle 232 osobe.

Po pitanju zaraznih bolesti, incidencija tuberkuloze zabilježena je lani kod 38 slučajeva, ali se napominje da su u tu brojku uključene i izbjeglice te strani državljani.

Komentiraj