JURČIĆ O POREZNOJ REFORMI: Vlada se bavi raspodjelom onog što se po inerciji stvara

Ekonomski analitičar Ljubo Jurčić gostovao je na N1 televiziji i komentirao poreznu reformu i moguće ukidanje prireza.

“Na prvi pogled to nije dobro. U situaciji smo štampanja novca pa novca ne nedostaje, a s druge strane smo u razdoblju inflacije i cijene se povećavaju i na veće cijene se obračunava porez i prihodi lokalnih jedinica i države su veći zbog efekta inflacije”, ističe Jurčić za N1.

“Greška je raditi reformu na podacima koji dolaze iz razdoblja inflacije”, dodao je, navodeći da se u ekonomiji uvijek gleda razdoblje od deset godina.

“Općenito sam protiv rasterećenja, pogotovo u Hrvatskoj jer povećanje plaća mora dolaziti iz povećanja produktivnosti, povećanja nacionalnog dohotka, povećanja broja radnih mjesta”, istaknuo je.

Jurčić smatra da Hrvatska ni nema razvojnu politiku. “Ovo apsolutno nije razvojna politika nego se Vlada bavi raspodjelom onog što se po inerciji stvara.”

Kao jedna od mogućih posljedica ukidanja prireza navodi se i poskupljenje komunalnih usluga u gradovima.

“Kao što je Tomašević rekao, Zagreb bi ostao na godišnjoj razini bez milijardu kuna. Ovdje se možda igra politička igra da ukidanjem prireza morate povećati cijene komunalnih usluga ili povećati porez. Porez je isključivo u nadležnosti države. Ako tako bude, loptica je bačena na teret i odluku lokalnih jedinica”,

Ponovio je da Vlada tu ništa ne daje nego su to narodni novci pa ako nekog oslobodi od nekog plaćanja, to će nadomjestiti netko drugi.