TRAJE BORBA S POPLAVAMA: U Hrvatskoj Kostajnici voda u kućama

Veliki dio Hrvatske bori se s poplavama. Danas se očekuje vrhunac vodenog vala. Stoga je uz sve službe angažirana i hrvatska vojska.

Izvor: Media servis

U 6 sati Kupa i Korana su na 822 centimetara, tako da je na Korani proglašeno i izvanredno stanje dok je Kupa još u “izvanrednim mjerama” obrane od poplave. Sportski rekreacijski centar Korana kojeg je trebao zaštititi zečji nasip već je pod vodom, a što će dalje biti svi strahuju jer rijeke i dalje rastu i to vrlo brzo, tendencijom od četiri, pet centimetara na sat. Kako je tamo protekla noć te kakva je trenutna situacija za Media servis je rekao zapovjednik JVP Karlovac Miroslav Rade.

“Nastavljamo pomagati koliko možemo. Ovo sad prelazi naše granice mogućnosti gdje možemo određivati neke stvari. Voda nam neće ući u grad Karlovac. Vojne snage su s nama cijelu noć, grade se zečji nasipi kako bi se spriječilo prelijevanje Korane u samo središte grada Karlovca.”

Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je jučer i u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj rijeke Une u 6 ujutro iznosio je 833 cm. Kako je protekla noć i kakvo je sada stanje za Media servis je rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Kostajnice Petar Prpić.

“Sve operativne snage su aktivno dežurale cijelu noć. Zabilježeno je nekoliko intervencija utvrđivanja zečjih nasipa. Cijelu no se ispumpavalo, vodostaj je i dalje u porastu, voda je počela ulazit u stambene prostore i kotlovnice. Trenutno nismo imali zahtjeve za evakuaciju stanovništva.”

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog mjestimice obilnije kiše zadržava se veća količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali javlja HAK. Također zbog vode na kolniku i odrona za sav promet su zatvorene i brojne državne i lokalne ceste pa prije putovanja provjerite stanje na cestama i prohodnost.