IGRE I UCJENE: Gazprom neće danas pustiti plin prema Europi

Isporuka ruskog plina Sjevernim tokom 1 prema Europi neće se nastaviti danas kao što je bilo planirano.

Izvor: Media servis

Iz Gazproma tvrde da je došlo do curenja ulja iz motora. Plin je trebao biti pušten nakon trodnevnog prekida zbog održavanja, a iz te ruske tvrtke ne navode kad bi plin prema Europi ponovo mogao poteći plinovodom.

Europska komisija optužila je Gazprom da se poslužila lažnim izgovorima kako bi zaustavila isporuku plina.

“Gazpromova objava još je jedna potvrda da je nepouzdan dobavljač”, objavljeno je na Twitteru Europske komisije. Siemens Energy je objavio da trenutno nije uključen u posao održavanja koji provodi Gazprom.

Dodali su da istjecanje ulja u motoru u posljednjoj preostaloj turbini koja je u pogonu na kompresorskoj postaji Portovaji plinovoda Sjeverni tok 1, nije tehnički opravdan razlog za zaustavljanje rada.

“Takva istjecanja ulja obično ne pogađaju rad turbine i mogu se zaustaviti na mjestu na kojem su se dogodila. To je rutinska procedura u sklopu održavanja”, objasnila je tvrtka.

Gazpromova objava je uslijedila nakon što su ministri financija skupine G7 na virtualnom sastanku donijeli planove o ograničenju cijene ruske nafte kako bi se smanjio prihod Moskve od prodaje tog energenta.

U zajedničkoj izjavi ministri su pozvali sve zemlje koje uvoze rusku naftu da se pridruže toj mjeri. Navode kako žele široku koaliciju kako bi postigli najveći mogući učinak.