ISPRAĆAJ BEZ PUTINA: Kaže da je previše zauzet da bi bio na pokopu Gorbačova

Posljednji sovjetski vođa i dobitnika Nobelove nagrade za mir iz 1990. Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u 92. godini, a bit će pokopan na moskovskom groblju Novodeviči uz svoju suprugu Raisu koja je umrla prije 23 godine.

Izvor: Media servis

Pokopu Gorbačova neće prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin koji je rekao kako je previše zauzet da bi prisustvovao pogrebu.

Moskovljani će moći obići njegov lijes u 9 sati po srednjoeuropskom vremenu u Dvorani stupova, nadomak Kremlja, gdje su oplakivani bivši sovjetski čelnici.

Međutim, Gorbačov će zbog trenutnih okolnosti, odnosno ruskog napada na Ukrajinu biti pokopan bez prisustva svjetskih čelnika.

Također, bit će pokopan bez niza državnih počasti, jedino će imati, kako tvrdi Kremlj, počasnu vojnu stražu što je samo jedan od elemenata počasti.

Zapad je cijenio Gorbačova jer je za života tijekom vladavine pridonio okončanju Hladnog rata, omogućio je ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke i sklopio ugovor o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama.