I TO JE HRVATSKA: Umro je mali dječak, kolibrić – po zakonu majka od ponedjeljka bez posla

Danas je Udruga Kolibrić objavila tužnu vijest o preranom odlasku jednog od njihovih malih članova, koji nije navršio ni četiri godine života.

Poznata članica udruge Ana Alapić na svom je Facebook profilu uz fotografiju kolibrića u letu – što je tužan simbol odlaska nekoga od njihovih članova – objavila i kritiku na bešćutne zakonske odredbe koje majku preminulog dječaka tjeraju da već drugi radni dan CZSS prijavi smrt djeteta čime joj se automatizmom promptno ukida naknada roditelja njegovatelja.

“Kad vidite na profilnim slikama članova Kolibrića sliku kolibrića znači da se opet opraštamo, da opet tugujemo za jednim od naših članova.

Znači da će jedna majka u suzama i s nezamislivom boli prvi radni dan morati pokucati na vrata CZSS kako bi rekla da je izgubila najvažnije u životu.

S tim danom ova bešćutna država će joj reći nemaš pravo na vrijeme žalovanja, sutra već traži posao. Nisi ti Žalac da ti damo 6+6 da staneš na noge, da oplaćeš najmilijeg, da se zbrojiš, da shvatiš kako dalje.

Još nas je jedno dijete napustilo, a mi smo iznevjerili i ovu majku, opet smo podbacili. Opet”, napisala je Alapić.

Podsećamo kako roditelji njegovatelji djece s teškoćama već godinama upozoravaju na zakonske odredbe po kojima – kad dijete za koje brinu umre – oni već drugi dan moraju na burzu rada, prijaviti se kao nezaposleni.