ZELENSKI UPOZORAVA: Ruski teroristi namjerno ostavljaju mine kao smrtne zamke

Ruska agresija na Ukrajinu ulazi u 290-i dan, a kraj se ne nazire. Putin proziva Zapad da svojom težnjom za dominacijom povećavaju opasnost od sukoba, a Zelenski upozorava kako se njegova zemlja součava s velikim problem, a to su mine koje ruske trupe siju gdje god stignu.

Izvor: Media servis

Stanje na bojištu se ne smiruje. Vode se žestoke bitke za Bahmut, jedini ukrajinski grad kod kojeg su Rusi još uvijek u ofenzivi. Ukrajinski dužnosnici tvrde kako su ruske snage postavile nekoliko raketnih bacača u zatvorenoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, dok ruski sumnjaju da je veliki požar koji je noćas buknuo u trgovačkom centru u predgrađu Moskve kazneno djelo, iako nisu direktno optužili ukrajinske snage. Prvi čovjek Ukrajine Volodimir Zelenski izdvojio je još jedan posebno težak problem s kojim se Ukrajina suočava, a to su mine.

”Teroristi namjerno pokušavaju ostaviti iza sebe što više smrtnih zamki. Zakopane nagazne mine, mine sa žicama, minirane zgrade, automobile i infrastrukturu…Siguran sam: ovo će biti među optužbama protiv Rusije za agresiju – upravo teror miniranjem. Što je još okrutnije i zlobnije od raketnog, jer ne postoji protuminski sustav koji bi mogao uništiti barem dio prijetnje, kao što to čini naša protuzračna obrana”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je kako je želja Zapada da održi dominaciju na svjetskoj pozornici kriva za sve veći rizik potencijalnog konflikta te ih optužio da iskorištavaju Ukrajinu te koriste Ukrajince kao topovsko meso.

”Trenutno ima puno negodovanja na naše napade na energetsku infrastrukturu susjedne nam zemlje. Da, mi to činimo. No, tko je počeo? Tko je pogodio Krimski most? Tko je digao u zrak elektroenergetske vodove Kurske nuklearne elektrane? Tko vodom ne opskrbljuje Donjeck ? Grad s više od milijun stanovnika ne opskrbljivati vodom je čin genocida”.

Dok ruski lider proziva Zapad, SAD se sprema za slanje nove vojne pošiljke Ukrajini u vrijednosti od 275 milijuna dolara koja će joj omogućiti i ojačati njezinu protuzračnu obranu, stoji u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid.Istovremeno s nastavkom napada iz Rusije stiže poruka Zelenskom da okonča rat. ”Može završiti sutra ako on to želi”, poručio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

​Podsjetimo, Rusija zahtijeva da Kijev prizna Krim i druge okupirane teritorije kao dio Rusije, dok Ukrajina odbacuje te uvjete i pristaje samo na oslobađanje svih okupiranih područja i povlačenje ruskih snaga.