HRVOJE BUJAS: UGP je protiv zabrana rada – čekamo reforme, a njih nema

Idući tjedan Vlada će poslodavcima i sindikatima, a potom i javnosti, predstaviti novi paket mjera koji bi trebao pomoći prevladati gospodarsku krizu. Brojni poduzetnici uz smanjivanje prosječne limitirane cijene za električnu energiju, očekuju i nastavak subvencija za plin.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas za Media servis je poručio da očekuju nastavak vladinih mjera, ali da su skeptični. Možda na naprave još jedan na brzinu ekstra porez i opet nešto izmisle. Kad dobijemo to na uvid, moći ćemo nešto jasnije komentirati.”

Postavlja se pitanje hoće li subvencije biti dovoljne da pokriju trošak poduzetnicima, s obzirom na trenutna poskupljenja?

“Vlada je smanjila PDV na 5% za plin, što je minimum minimuma, isto su trebali napraviti i za benzin. Nisu napravili, prebacili su cijelu tu priču na trgovce i time oštetili benzinske crpke. Nemamo neka prevelika očekivanja, očekujemo reforme, još ih nismo vidjeli.”

Udruga Glas poduzetnika od Vlade traži i smanjivanje previsoke stope poreza na kavu. U Hrvatskoj kava se oporezuje otprilike 35% po šalici, dok se recimo u Sloveniji oporezuje otprilike 9%, napominje Bujas.

“Kad zbrojite stopu posebnog poreza na kavu koju praktički plaća Hrvatska jedina u okruženju, praktički s 35 posto država participira u svakoj šalici kave, ima drugi najveći PDV u Europskoj uniji, to je doista veliki pritisak. To je jedna od tema koju UGP želi otvoriti, imamo jasan stav u kontekstu našeg postulata manji porezi.”

Bujas je komentirao i najavu zabrane rada nedjeljom i kako će to utjecati na poduzetnike.

“Mi smo protiv bilo kakvih zabrana, naš postulat kaže više rada, a ne njegovo ograničavanja. Radi se o političkom dobivanju poena.

Neki su majstori u tome, mi smo majstori pronalaska modaliteta kako preživjeti usprkos tim nekakvih novim pravilima koje nam u ovom trenutku nisu potrebne.

Potrebno nam je više rada kako bi naši zaposlenici dobili sve veće plaće, to treba biti krajnji cilj, pogotovo u ovom momentu inflacije u kojoj jesmo, 12 i više posto.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!