SASTALI SE BIDEN I VON DER LEYEN: Uz Ukrajinu smo koliko god bude potrebno

Grad Bahmut i dalje odolijeva napadima Rusa, a sanira se i šteta nastala zbog ruskih napada na više ukrajinskih regija i gradova. Tema rata u Ukrajini kao i daljnja podrška toj zemlji bila je u fokusu sastanka predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i američkog predsjednika Joea Bidena u Washingtonu. Vojna pomoć Ukrajini stiže i iz Norveške. 

Izvor: Media servis

Bitka za Bahmut postala je najkrvavija i najdugotrajnija bitka u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Čak 7 mjeseci traju borbe za taj grad, a poginuli su deseci tisuća vojnika. Istok grada u ruskim je rukama, dok ukrajinsko topništvo pruža podršku obrambenim položajima kako bi spriječilo prodor Rusa prema središtu grada. No, žestoke borbe vode se i u drugim dijelovima regije Donjeck nakon ruskih napada na civilnu infrastrukturu u 10 ukrajinskih regija. Saniraju se štete i u gradovima gdje je nakon ruskih napada došlo do isključenja energetskih mreža. O tome je izvijestio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“U Harkivu su mnogi pretplatnici i dalje  isključeni, grad ima problema s komunikacijom. Omogućena je opskrba električnom energijom kritične infrastrukture, sve službe rade na uspostavljanju opskrbe potrošača energijom. Zaista herojski napori naših energetičara i servisera. U Žitomiru još uvijek nije lako: iako je sustav općenito uravnotežen, ipak može doći do prekida. Energetičari rade. U Zaporižju čini se sve kako bi se zaštitili ljudi i energetski sustav grada. U Kijevu se obnavljaju mreže grijanja.”

Nakon što je zbog ruskih napada bez električne energije ostala nuklearka Zaporižje, šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da Rusija dovodi u opasnost cijeli europski kontinent uključujući i samu sebe. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je američkog predsjednika Joea Bidena u Bijeloj kući. Nakon sastanka je poručila da je jedna od tema razgovora bila ruska invazija na Ukrajinu te je istaknula da će SAD i Europska unija i dalje nastaviti pružati podršku Ukrajini.

“Snažan fokus razgovora bio je po pitanju sankcija. Kao što znate izdali smo 10 oštrih paketa sankcija. Sada je fokus na njihovoj provedbi i sprječavanju zaobilaženja. Ovo je jako bitna tema. I naravno, sveobuhvatna poruka je da ćemo ostati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.”

Zajedno su poručili da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da će ih podijeliti, a ipak su ujedinjeniji nego ikada. A sastali su se i britanski premijer Rishi Sunak i francuski predsjednik Emmanuel Macron, jedna od tema sastanka bila je i Ukrajina. Britanski premijer rekao je što su se dvojica čelnika dogovorila.

“Složili smo se da ćemo obučavati ukrajinske marince i tako pomažući da se Ukrajini da odlučujuća prednost na bojnom polju i da Ukrajina dobije ovaj rat.”

A novu vojnu pomoć Ukrajini najavila je i Norveška. Isporučit će dva sustava protuzračne obrane NASAMS u suradnji sa Sjedinjenim Državama, najavio je norveški ministar obrane Bjorn Arild Gram. Rekao je da će dodatni sustavi značajno poboljšati sposobnost Ukrajine da zaštiti svoje gradove i kritičnu infrastrukturu od ruskih raketnih napada. “Razaranje je teško pojmiti. Vidjeti ovo vlastitim očima ostavlja dubok dojam”, poručio je norveški ministar tijekom posjete Kijevu.

Čelnik privatne vojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin potvrdio je da su 42 nova središta za novačenje otvorena zbog velikih gubitaka kod Bahmuta. Ukrajinski otpor nazvao je kolosalnim te je dodao da je sada normalizirana opskrba njegovih postrojbi streljivom. Glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Čerevatji tvrdi da Rusi Wagnerovce zamijenuju regularnom vojskom jer se čelnik ruskih plaćenika Prigožin sukobljava s ruskim Ministarstvom obrane.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!