HORVAT IMA ODGOVOR: Kod obnove stana Frke-Petešića dogodio se proces samoobnove

Stiže nova afera vezana uz obnovu nakon potresa. Dok građani i dalje strpljivo čekaju obnovu svojih kuća i stanova, ekspresno je obnovljen državni stan u kojem živi predstojnik premijerova ureda.

Izvor: Media servis

On o tome, tvrdi, na zna ništa. S druge strane, rok za iskorištavanje novca iz Fonda solidarnosti je – sutra, a kako se čini, potpore bi nam mogle propasti.

Dok građani većine potresom pogođenih područja već više od godine dana čekaju obnovu svojih domova, a Zagrepčani skoro i dvije, država je predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frka-Petešiću u rekordnom roku obnovila stan oštećen u potresu, piše Nacional. Riječ je o stanu u vlasništvu Državnih nekretnina u centru grada u kojem Frka-Petešić živi duže vrijeme. Kako sam predstojnik tvrdi, na inicijativu bračnog para Čurić, početkom travnja okupili su se suvlasnici te dogovorili da se ide u konstrukcijsku obnovu i hitnu sanaciju zbog očekivanog rasta cijena.

“Bez uključivanja Državnih nekretnina kao jednog od suvlasnika, ta obnova zgrade ne bi bila moguća i stjecajem okolnosti ja sam u tom stanu, ali s time nemam veze niti sam bio na bilo koji način uključen o obnovu zgrade.”

U procesu, dodaje, nije sudjelovao jer je najmoprimac, a nije siguran niti kakvu je naljepnicu imala zgrada, iako misli da je zelena. Za vrijeme obnove selio se u drugi stan te ne zna kada je točno počela obnova zgrade. “Znam da su suvlasnici sami pronašli izvođača radova, a što se tiče stana u kojem ja živim doznao sam da su Državne nekretnine imale svog podizvođača, budući da su oni jedan od suvlasnika.”

Treba napomenuti da je Zakon o obnovi nakon potresa donesen tek u rujnu 2020. godine, dok je zgrada obnavljana već na proljeće. Na cijelu aferu osvrnuo se ministar graditeljstva Darko Horvat:

“Nikakve ekspresne obnove bilo nije, dogodio se proces tzv. samoobnove koji cijelo vrijeme želimo staviti u jednu od prioritetnih faza. Pozivam građane koji su za to sposobni da u taj proces i uđu.”

“Hrvatska je fenomenalno mjesto za život! Da, ako si Frka-Petešić!”, poručio je šef SDP-a Peđa Grbin, a komentar su dale i zastupnice Platforme Možemo! Ivana Kekin i GLAS-a Anka Mrak Taritaš:

“Svakako pozdravljamo da obnova kreće ovako s ironijskim odmakom, no trebalo bi zapitati premijera i ministra Horvata kojim prioritetima i kojom prioritetom logikom.””U političkom smislu to samo znači da, ako si blizu premijeru Plenkoviću, onda možeš sve.”

A problem stvara rok za povlačenje novca iz Fonda solidarnosti. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nada se da će ga Vlada uspjeti produžiti.

“Ono što je dobra stvar za Grad Zagreb u odnosu na državne projekte, jest da je dobar dio projekata već trajao i da je obnova gotova, a da novac još nije povučen iz Fonda solidarnosti. Na svu sreću, moći ćemo dosta povući jer su projekti već debelo u tijeku ili su već završeni jer ćemo retroaktivno povući novac.”

S druge strane, Horvat poručuje da rokovi nisu sveto pismo. “Oznojili smo se da bismo taj novac priskrbili Hrvatskoj i nećemo doputiti da se i jedan euro vrati u Bruxelles.”

A loša vijest za Horvata je što će oporba tražiti njegovu ostavku.

“Što drugo u ovom trenutku oporba i može? Oporba na to ima pravo, toliko dugo dok postoji povjerenje premijera koji me pozvao da radim ovaj posao. Moram priznati da će biti vrlo teško opoziciji skupiti dovoljan broj ruku da bi do opoziva došlo.”

Koliko-toliko dobra vijest za građane je da su vladajući odobrili gradnju čak 60 zamjenskih kuća.