HERMAN VUKUŠIĆ: Zakon o sigurnosti na cestama – primjer hrvatske političke gluposti

Pravu je pobunu liječnika, ali i drugih građana, izazvao prijedlog promjena Zakona o sigurnosti na cestama, koji bi liječnike opće i obiteljske medicine stavio u poziciju “tužibaba”, jer će morati prijavljivati svaku promjenu terapije pacijanta.

U javnosti je bilo mnogo članaka o tome i tvrdnji kako bi zbog svega mnogi mogli ostati i bez vozačkih dozvola.

Svoje negodovanje i poziv na peticiju protiv Zakona iskazao je i naš poznati psihijatar Herman Vukuši, čiju objavu s Facebooka donosimo u cijelosti:

ZAKON O SIGURNOSTI NA CESTAMA – ELEMENTARNI PRIMJER HRVATSKE POLITIČKE GLUPOSTI KOJI TREBA SPRIJEČITI PETICIJOM

Prije par mjececi na poziv kolegice dr. Nataše Ban Toskić, predsjednice Koordinacije liječnika obiteljske medicine, bio sam gost na saborskom Odboru za zdravstvo povodom predstojećeg Zakona o sigurnosti na cestama, konkretno spornog i dubioznog Pravilnika koji liječnike opće i obiteljske medicine stavlja u poziciju “drukera” koji će MUP-u prijavljivati svaku promjenu terapije svojih pacijenata, što se posebno odnosi na lijekove za živce.

Pitao sam delegaciju MUP-a jesu li svjesni koliko je porasla potrošnja anksiolitika (lijekova za tjeskobu) zbog pandemije i potresa, te kakav pritisak na sustav primarne zdravstvene zaštite predstavlja ovakav nestručan Pravilnik?

Nisam dobio odgovor.

Potom sam pitao kakove su statistike u smislu broja prometnih nesreća u zadnjih deset godina, a koje su uzrokovane uzimanjem lijekova ili promjenom terapije?

Odgovorili su mi: “Nema statistike, ali se priča o tome!”

Vidjevši sa čim i s kim imam posla, dao sam im konstruktivan prijedlog da umjesto da troše novac poreznih obveznika na bedastoće, neka provjere koliko je prometnih nesreća uzrokovano konzumacijom alkohola kroz pivo, koje se SVAKODNEVNO reklamira kao prehrambeni proizvod, pa možda nešto korisno i naprave za sigurnost na cestama…..

Stoga pozivam sve vas koji ovo čitate da potpišete peticiju pritiv ovog suludog Zakona, a koju možete naći na poveznici u privitku ove objave:

https://www.change.org/…/reci-ne-zakonu-o-sigurnosti…

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!