GORDAN MARAS: “Plenković bi trebao doći k sebi i prestati raditi štetu svojoj zemlji”

Čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ponovio je stav stranke da bi Vlada trebala udovoljiti zahtjeve prosvjednih radnika za povećanjem plaća te da bi trebalo ići i korak više.

Izvor: Media servis

Napomenuo je SDP-ov prijedlog po kojem bi plaće bile neoporezive do 5000 kuna što bi, kako kaže, povećalo plaće svima u Hrvatskoj.”Ali naravno još i više nego što traže učitelji i učiteljice, profesori i profesorice. Ne sa 6,11 nego bi te plaće bile negdje iznad 12 posto veće nego što su danas. Nevjerojatno je da Vlada u ovom trenutku ne može naći 400 milijuna kuna da uloži u obrazovanje kao jedan početak promjene cjelokupnog stanja u obrazovnom sustavu.”

Osvrnuo se i na jučerašnju pressicu premijera Andreja Plenkovića, koju je nazvao nevjerojatnom. Plenković banalizira cijelu situaciju i nije svjestan koliko je bitno ulagati u obrazovanje, rekao je Maras.

“I da je to jedina možda demografska mjera koja u kratkom roku može polućiti određeni rezultat. Iz zemlje u kojoj se iseljavaju stotine tisuća ljudi na godišnjoj razini nevjerojatno je da se premijer ismijava s tom situacijom. Da se smije u lice i roditeljima i učiteljima, ali nažalost na kraju krajeva smije se u lice djeci koja na taj način ne dobivaju ono što bi od obrazovnog sustava mogla dobiti.”

Pa nastavlja: “Premijer Plenković bi trebao doći malo k sebi i jednostavno prestati raditi štetu svojoj zemlji, jer nije Hrvatska tu radi Plenkovića nego bi on trebao služiti i raditi Hrvatskoj i njenim građanima. I dok to ne shvati ponašat će se onako kao što se ponašao jučer.”

Komentirao je i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića koji je najavio da traži 17 posto povećanja plaća u obrazovnom sustavu što je demonstrirao u Zagrebu prije mjesec dana za učitelje koji rade u cjelodnevnom boravku.

“Nije napravio ništa osim što je unio nesporazum i sukob u zbornicu i na neki način izdvojio jedne učitelje od drugih. Umjesto da prezentira i pokaže da je stup, što nonstop tvrdi, koalicije gospodina Plenkovića i uvjetuje da se materijalni zahtjevi učitelja ispune. On ima tu mogućnost.”

Maras od Bandića traži da pošalje jasnu poruku Plenkoviću i podrži zahtjeve sindikata.