HOĆE LI ŠTRAJK(OVI) SRUŠITI VLAST: Koliko to točno kuna zaslužuje štrajk? – pita Plenković

U hrvatskim školama u tijeku je cirkularni štrajk. Jučer, drugog dana štrajka, odazvao se veliki broj zaposlenih u srednjim i osnovnim školama u četiri županije, a u ponedjeljak štrajk će se nastaviti u pet županija.

Izvor: Media servis

To je dovelo i do trzavica u vladajućoj koaliciji, gdje i HNS i HDZ ustraju u svojoj poziciji. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da od svojih stavova neće odustati.

“Ako podižete osnovicu, a imate nepravedne koeficijente vi samo jaz u plaćama povećavate. Onaj koji ima najmanji koeficijent, temeljem povećanja osnovice dobije najmanje, iako bi njemu trebalo dati više, s obzirom na to da oni ionako zaostaju. U tom smislu je ta pravednost također važna, a pogotovo je važna danas s obzirom na to da je sustav obrazovanja, pogotovo predtercijalnog obrazovanja, jedini sustav u javnim službama koji prolazi temeljitu reformu.”

Premijer Andrej Plenković je naglasio da su u mandatu njegove Vlade plaće u državnom i javnom sektoru porasle za 11,5 posto te da su unaprijeđeni svi ekonomski aspekti. Novinari su ga zatražili da komentira svoju sarkastičnu izjavu s jučerašnje pressice na kojoj je rekao da bi najbolje bilo svima dići plaće za sto posto.

“Ne radi se o sarkastičnosti. Radi se o tome da ako kažem da mogu, da imam odakle, svi bi mi povećali plaće svima, nije to uopće upitno. Ako već dajem kontinuirano onda treba malo to sagledati i uvažiti, a na kraju volio bih da se izračuna o kolikom to iznosu kuna govorimo. Koji to točno iznos kuna zaslužuje cirkularni štrajk po svim hrvatskim županijama nekoliko dana ili tjedana. Moram priznati ne vidim tu poveznicu, malo mi to djeluje kapriciozno.”

Upitan hoće li zbog štrajka rušiti Vladu rekao je da se ne radi o međusobno povezanim stvarima, a na pitanje tko će popustiti on ili HNS, jer oboje ustraju u svojim stavovima, Plenković kaže: “Naš je stav realan. Cijelo vrijeme vodim realnu politiku. To je vrlo važno da razumijete i vi i svi ostali.”  Na pitanje hoće li zbog toga doći do raskida koalicije, Plenković je odgovorio: “Mi razgovaramo non-stop.”

U štrajk bi mogli i djelatnici u visokom obrazovanju. U razgovoru za N1 Vilim Ribić rekao je da su u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja donijeli odluku o štrajku, ako ne uspije mirenje.