GLAVNI DIREKTOR FORTENOVE: Evo što je rekao o šeiku i arapskom preuzimanju

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenove, prvi je put komentirao sporno preuzimanje kompanije, gostujući u Dnevniku HRT-a.

Odgovarajući na pitanje bi li podržao donošenje novog zakona, lex Fortenova. Peruško je rekao:

“Ne vidim potrebe za tim, uspješno poslujemo još od početka uvođenja sankcija Rusiji, kada je počela agresija na Ukrajinu. Iza sebe imamo vrlo uspješnu sezonu, do kraja osmog mjeseca ostvarili smo preko 3.5 milijardi eura prometa. Godinu planiramo završiti s rekordnom operativnom dobiti. Što se tiče poslovanja, poslujemo vrlo dobro”.

Ističe da su u protekle tri godine konsolidirali suvlasništvo Fortenove. “I SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo i EU gradacijom sankcija koje su dovodili limitirali su dostup ruskog državnog kapitala, u našem slučaju u EU. Bilo kakvo poslovanje tim ruskim kapitalom vi morate, prije nego li se upustite u bilo kakvu transakciju, pridobiti dozvole nadležnih tijela.

U Hrvatskoj je to stalna skupina pri Ministarstvu vanjskih poslova. Ako želite bilo kakvu transakciju napraviti s Fortenovom, a Fortenovin se ekonomski interes nalazi u Hrvatskoj, morate dobiti hrvatsko i nizozemsko odobrenje”, rekao je za HRT.

Peruško je i ustvrdio da nisu sudjelovali ni u kakvim pregovorima o arapskom preuzimanju Fortenove. “Tvrtka koja je kupljena ima sjedište u Moskvi. Jedino vlasništvo su udjeli u Fortenovi. Promjena vlasništva u Moskvi, s bilo kime tko nije subjekt ova tri pravna sustava, je moguće i legalno. Ali raspolaganje bilo kakvom imovinom društva unutar EU nije moguće”, rekao je.

Miodrag Borojević kaže da je šeik pregovarao sa Sberbankom još od kraja 2019. godine. “Sberbank je već ranije imao potencijalne razgovore s potencijalnim kupcima, svi ti kupci došli su i odradili razgovore. S ovim se kupcima nikada nismo sreli”, ističe.

Peruško dodaje da u svom registru i dalje imaju Sberbank kao suvlasnika, dodajući da su njihovi udjeli blokirani te da transakcija, što se tiče europskog prava, nije provedena.

Na upit je li ih netko kontaktirao iz DORH-a ili HANFA-e kaže da su “imali kontakte s državnim tijelima”. “Ne bih specificirao s kojim smo tijelima razgovarali”, zaključuje.