BAČIĆ O FORTENOVI: Ne znam kako bi hrvatske vlasti to mogle spriječiti

Nakon šire sjednice predsjedništva HDZ-a predsjednik Kluba HDZ-a Banko Bačić komentirao je slučaj Fortenova. Rekao je da nadležne institucije provjeravaju je li došlo do kršenja sanckija zbog toga što je Sberkbanka bila pod režimom tih sankcija.

Izvor: Media servis

“Premda je sankcijski režim EU-a donesen u srpnju, na intervenciju Vlade ostavljena su tri dodatna mjeseca da se riješi pitanje vlasništva i udjela Sberbanke”, naglasio je.

“Hrvatske institucije i Ministarstvo financija su sudjelovale u davanju odobrenja mirovinskim fondovima da preuzmu u cijelosti 43% dionica Sberbanke i da je u zadnjem trenutku Allianz osiguranje od toga odustao, ne znamo iz kojih razloga.”

U međuvremenu se pojavila informacija da je Sberbanka prodala svoj udjel bez nadležnih tijela Hrvatske i Nizozemske, rekao je. “Dok se ne utvrde okolnosti, pričekat ćemo”, ističe.

“Prema našim saznanjima nijedno državno tijelo u Hrvatskoj i Nizozemskoj nije dalo suglasnost za to i takva bi transakcija bila nezakonita, odnosno kršila bi režim sankcija koji je određen Ruskoj Federaciji.”

Na pitanje je li država ili neko tijelo moglo spriječiti transakciju, Bačić je rekao:

“Ako je nešto napravljeno protivno Zakonima Republike Hrvatske, odnosno uredbi Europske komisije kojom su utvrđene sankcije, ako je nešto protiv toga napravljeno između trećih država, ne znam kako bi hrvatske vlasti to mogle spriječiti.”

Što bi DORH mogao učiniti s obzirom na to da se transakcija dogodila u Rusiji, Bačić je poručio: “…utvrditi da je takva transakcija nezakonita i da nema nikakav pravni učinak na vlasništvo koje je upisano u Nizozemskoj u tvrtci Depozitaru koji drži udjele pojedinih vlasnika i da ne presudi pravni učinak. Što dalje može biti, ne bih mogao špekulirati.”

Rekao je da nije nepotrebno uvoditi još neko tijelo koje bi moglo kontrolirati sankcije jer su to neovisna tijela.

“Hrvatska ima na razini izvršne vlasti i pravosudnih tijela itekako dovoljno elemenata da prati provedbu međunarodnih sankcija koje su utvrđene za Rusku Feredarciju. To ne znači da Hrvatski sabor o izvješću Vlade ne može o tome raspravljati, ali da mi kao zastupnici budemo uključeni u takav postupak praćenja, za nas je to apsolutno neprihvatljivo.”

Istaknuo je da prema direktivi EK-a Sberbanka od 1. studenog ne sudjeluje u odlučivanju kad je u pitanju Fortenova, a dionice su zamrznute. “A o tome kakva će biti sudbina tih dionica između Sberbanke i eventualnog kupca, to je na njima da u postupku ako novi vlasnik ne uspije realizirati to što je kupio koi je kupio, to će oni morati u međusobnom odnosu rješavati. Je li ta kupoprodaja povrijedila režim sankcija, to će odlučivati nadležna tijela ili u Hrvatskoj ili u Nizozemskoj.”

Na sutrašnjoj sjednici Antikorupcijskog vijeća posvećenoj aferi u INA-i bit će saslušani bivši predsjednik Nadzornog odbora INA-e Damir Vanđelić i bivši predstavnik radnika u Nadzornom odboru INA-e Božo Mikuš. Bačić je to nazvao igrokazom…

“…koji ni čemu ne služi nego se pokušava preko pojedinih osoba koji su spremni u tom igrokazu sudjelovati dalje nanositi političku štetu HDZ-u i Vladi i vladajućoj većini. Nikakvog ne vidim razloga niti smisla, prije svega jer je takvo postupanje protuposlovnički i protuzakonito.”

HDZ je otvoren za svako javno saslušanje koje ide preko za to nadležnih radnih tijela Sabora, zaključio je.