GLAS TVRDI: HDZ i Crkva otimaju građanima čak i europski novac

HDZ-ovi ministri regionalnog razvoja i EU fondova su u posljednje četiri godine iz programa “ulaganja u zajednicu” od ukupno 58, Crkvi podijelili 53,2 milijuna kuna europskog novca.

Svi ostali mogući programi “ulaganja u zajednicu”, koji uključuju škole, vrtiće, bolnice, kazališta i učilišta, zajedno su dobili manje od 5 milijuna kuna, stoji u priopćenju GLAS-a koje prenosimo u cijelosti:

Dakle, nije dovoljno da milijardu kuna godišnje “ulažemo” u Crkvu iz proračuna, nego HDZ mora i na ovaj način kupovati naklonost crkvenih poglavara i van svake mjere cinično i besramno trošiti europski novac namijenjen za poboljšanje života građana u lokalnim zajednicama. Da je sve to unaprijed smišljeno, govori i to što se taj program u Ministarstvu od milja zove “crkveni fond”.

Vrhunac cinizma je što sadašnja ministrica odbija reći hoće li se ta praksa nastaviti te ne želi javnosti dati informaciju o tome tko su bili članovi Povjerenstva koje je odlučivalo o dodijeli EU novca. Što je još gore, pravda se GDPR-om, iako dobro zna da građane mora, ne samo obavijestiti o imenima članova Povjerenstva, nego i, vrlo detaljno, o svim kriterijima po kojima je projektima dodjeljivan novac.

GDPR, podsjećamo ministricu, ne služi tome da HDZ-ove dužnosnike štiti od odgovornosti za raspolaganje proračunskim novcem, i hrvatskim i europskim.

Komentiraj