DALIJA OREŠKOVIĆ: Zakon o obnovi nakon potresa ne riješava osnovni cilj

Koalicija Stranke s Imenom i Prezimenom i stranke Pametno održala je u jednom zagrebačkom hotelu konferenciju za medije na temu prijedloga Zakona obnove Zagreba i okolice nakon potresa o kojem će saborski raspravljati na izvanrednoj sjednici Sabora koja počinje sutra.

Izvor: Media servis

Poručuju da Vlada predlaže površnu sanaciju, umjesto cjelovite obnove Zagreba i okolice.

Marijana Puljak, Dalija Orešković, Marin Račić i Ivica Relković predstavili su svoj prijedlog zakona za kojeg smatraju da je jedini sveobuhvatni, a koji su pripremili u suradnji sa stručnjacima. Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom:

“Sam Zakon svodi se na konstrukcijsku obnovu onih zgrada koje su trenutno i vidljivo oštećene kao i na financijski omjer sudjelovanja države i Grada u financiranju troškova te obnove. No, time se ne rješava onaj osnovni cilj, a to je da se obnovom mora postići veća sigurnost i otpornost zgrada na nove potrese, ali isto tako i na druge ugroze.”

Na predstavljanju zakona Marijana Puljak je poručila da Zakon o obnovi koji je predstavila Vlada nudi samo kratkoročna krpanja postojećeg stanja zbog dodvoravanja građanima pred lokalne izbore. “Zagrebu treba jasna vizija budućnosti moderne europske metropole”, istaknula je Puljak.

“Zagreb je glavni grad Hrvatske, a još prije ovog potresa bio je grad bez vizije, grad koji je padao u urbanistički kaos. Potres koji ga je pogodio 2. ožujka dodatno je upozorio na činjenicu da gradu treba temeljita, planska i urbana obnova. Svaki glavni grad je ujedno i ogledalo cijele zemlje pa ovaj potres trebamo shvatiti kao opomenu.”

Komentiraj