PROGRAM ULAGANJA U ZAJEDNICU: Zašto se crkvama daje baš sve, a vrtićima, školama… tek mrvice?!

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prije četiri godine pokrenulo je program ulaganja u zajednicu te je za to izdvojila 58 milijuna kuna iz državnog proračuna.

Program je pokrenut za vrijeme ministrice Gabrijele Žalac, a njegova svrha je, piše Jutarnji list, ulaganje, popravak, obnova, dogradnja i modernizacija obrazovnih, vjerskih, zdravstvenih, predškolskih i kulturnih institucija.

Međutim, od 58 milijuna kuna, čak 53,2 milijuna kuna dodijeljeno je crkvama, i to pretežno katoličkim župama, a samo 4,8 milijuna kuna svima ostalima koji su se javljali na natječaje za sredstva iz tog programa kako bi se sanirale i obnovile škole, vrtići, bolnice za rehabilitaciju djece te popravile zgrade kazališta, pučkih učilišta itd.

Ove godine osigurano je 20 milijuna od čega je crkvama dodijeljeno čak 18 milijuna, dok su poneki vrtić, škola i Kazalište Marina Držića zajedno uspjeli dobiti tek oko dva milijuna kuna. Odluke kome će novac biti dodijeljen tijekom 2017. i 2018. godine, donijela je tadašnja ministrica Žalac, a odluku za 2019. i 2020. godinu donio je saborski zastupnik i bivši ministar Marko Pavić.

Iz neslužbenih izvora, piše Jutarnji list, doznaje se kako spomenuti program unutar Ministarstva nazivaju „crkvenim fondom“. Konačnu odluku o raspodjeli sredstava spomenutog programa, ministar/ministrica donosi nakon iznesenih prijedloga članova Povjerenstva za odabir projekta. Podatke o tome tko su članovi tog povjerenstva nisu dobili jer, kako kažu iz Ministarstva, imena članova Povjerenstva ne mogu dati jer bi time prekršili Opću uredbu o zaštiti osobnih podataka.

Komentiraj