GLAS PORUČUJE: Nema reforme pravosuđa sve dok napreduju loši i korumpirani

Iz stranke GLAS osvrnuli su se na trenutno stanje u hrvatskom pravosuđu. Priopćenje stranke prenosimo u cijelosti.

“Državno sudbeno vijeće unaprijedilo je ovih dana sutkinju koja se proslavila oslobađajućom presudom policijskom šefu koji je spolno zlostavljao policajku, i to uz obrazloženje da se “dogodilo samo jednom”. Ne ulazeći u kriterije DSV-a, prilično smo zdravorazumski sigurni da takva presuda ne predstavlja ni pravo ni pravdu te da je spomenuta sutkinja nakon što ju je izrekla u najboljem slučaju trebala dobiti radnu obavezu dodatnog usavršavanja na kojem bi se upoznala barem s osnovama postupanja sa žrtvama seksualnog nasilja i uznemiravanja.

Ali, ovo je Hrvatska i hrvatsko pravosuđe i zato je sutkinja samo nekoliko mjeseci nakon skandalozne presude unaprijeđena.Iz slučaja u slučaj, hrvatsko sudstvo zakopava se u sve dublju kaljužu. S jedne strane funkcionira na daljinsko upravljanje HDZ-a, a s druge kao povlaštena, zatvorena kasta, koja ne odgovara nikome. Za to vrijeme, građani s pravom gube povjerenje u hrvatski pravosudni sustav i ono je već godinama na najnižim razinama u Europskoj uniji.

Reforme pravosuđa su svima puna usta i stalno se obećava, ali bez ikakvih rezultata. A rezultata nema zato što nema kadrovske reforme u pravosuđu, niti stvarne volje za njom. Sve dok loši i korumpirani budu napredovali, a kvalitetni i pošteni ignorirani i obeshrabrivani, naše će pravosuđe nastaviti istim putem.”