FOTO: SVIJET ZGROŽEN ZLOČINIMA U BUČI – Putin je brutalan, ratni zločinac, kaže Biden

Napokon na površinu isplivava sva brutalnost trupa Vladimira Putina, koji tjednima tvrdi – cilj je demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Izvor: Media servis

Pokolj u Buči, mirnom predgrađu Kijeva, u kojemu se stotine beživotnih tijela nalaze na ulicama, otvorit će oči Zapadu, nadaju se Ukrajinci, a europski i svjetski lideri poručuju: Ovo su ratni zločini! Kremlj i dalje sve demantira, a Europska unija sprema novi krug sankcija.

Svijet već tjednima svjedoči događanjima u Harkivu, Hostomelu, Mariupolju – no zasada najveći pokolj nad civilima dogodio se u Buči. Svijet su preplavile videosnimke stradalih na ulicama, a životi su im okončani prilikom ruskog povlačenja s tog teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručuje – ovo što Rusija radi je namjerni masakr.

“Stotine civila su ubijene, mučene. Tijela su na ulicama, a čitavo područje minirano. Minirali su čak i tijela žrtava. Vidljive su posljedice pljačke. Koncentrirano zlo posjetilo je našu zemlju – ubojice, krvnici, silovatelji koji sebe nazivaju vojskom.”

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov zbivanja u Buči proglasio je gorim nego stradanja u Vukovaru, a najavio je i nova suđenja za ratne zločine. “Ovo nije specijalna operacija. Ovo su nehumani rasisti i fašisti koji su počinili zločine protiv civila – silovali i ubijali metkom u potiljak. Cijeli svijet treba saznati za to.”

Rusi i dalje ustrajno tvrde – ovo nismo napravili mi, ovo je ukrajinska laž koju orkestrira SAD. Iz Kremlja poručuju kako su ruski stručnjaci uočili razne detalje koji ukazuju da su videi lažni. Njihov glasnogovornik Dmitry Peskov tvrdi kako razvoj događaja u Ukrajini ne odgovara njihovoj verziji te poziva svjetske lidere da ne žure s osudama. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov naglašava kako su ukrajinske provokacije u Buči – prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Za to vrijeme, svijet je zgrožen scenama s istoka Europe.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg u razgovoru za CNN istaknuo je da je izrazito važno da je Međunarodni kazneni sud otvorio istragu zbog ratnih zločina u Ukrajini. “To je brutalnost prema civilima koju nismo vidjeli desetljećima u Europi. Strašno je i neprihvatljivo da su civili ubijeni. Ovo podcrtava važnost toga da rat mora prestati, a to je odgovornost ruskog predsjednika Vladimira Putina.”

Sva ova zbivanja trebala bi dovesti do novih sankcija Rusiji. Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je potpunu solidarnost s Ukrajinom te najavio kako se počinje hitno raditi na daljnjim sankcijama protiv agresora – Rusije.

Oštar u osudi bio je i njemački kancelar Olaf Scholz: “Ubojstvo civila je ratni zločin. Moramo neumorno istraživati ove zločine, koje su počinile ruske snage. Zajedno s našim saveznicima odlučit ćemo o daljnjim mjerama. Predsjednik Putin i njegovi sljedbenici osjećaju posljedice i mi ćemo nastaviti isporuku oružja Ukrajini, kako bi se mogla obraniti od ruske invazije.”

I francuski predsjednik Emmanuel Macron zaziva novi krug sankcija. O događajima u Buči tvrdi: “Prizori su nepodnošljivi. Mislim da smo svi izuzetno šokirani i osudili smo ga s najvećom odlučnošću. Jasno je tko danas ima vrlo jasne tragove ratnog zločina. To je bila ruska vojska u Buči.”

Američki predsjednik Joe Biden kratko je razgovarao s novinarima, koji su ga pitali o jezivim fotografijama i snimkama leševa koje stižu iz Buče, grada sjeverozapadno od Kijeva.

“Sjetit ćete se da su me kritizirali kad sam nazvao Putina ratnim zločincem. Vidjeli se što se dogodilo u Buči… on jest ratni zločinac”, rekao je Biden.

“Moramo nastaviti slati oružje u Ukrajinu kako bi se nastavili braniti, ali moramo i prikupiti sve informacije i detalje da možemo održati suđenje za ratne zločine”, rekao je američki predsjednik.

“Putin je brutalan. Ovo što se dogodilo u Buči je užasno, svi su to vidjeli. Ja mislim da je to ratni zločin i da Putin mora odgovarati”, rekao je Biden.

Na pitanje kako će Amerika odgovoriti, Biden je rekao da će tražiti još sankcija za Rusiju.