VOLODIMIR ZELENSKI: Nećemo stati u potrazi za zločincima – ako ne ide civilizirano može i necivilizirano

Scene iz Buče nastavljaju šokirati svijet. Ukrajina je optužila rusku vojsku da je svjesno počinila pokolj u tom gradu, gdje je nakon povlačenja ruskih postrojbi pronađeno više stotina tijela.

Izvor: Media servis

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Buču i rekao da je Ukrajini sada teže pregovarati s Rusijom otkako su postali svjesni razmjera zločina koje su počinile ruske trupe. Rekao je da masakr pokazuje prirodu ruske vojske i dodao kako tretiraju ljude gore od životinja.

“Što duže Rusija odgađa pregovore, to je gore za njih i za nas, za rat. Svaki dan kada naše snage uđu u oslobođen teritorij vidite što se dogodi. Jako je teško provoditi pregovore kad vidite što su ovdje učinili.”

“Napravit ćemo maksimalan pritisak. Nećemo stati ni minute u potrazi za svim zločincima, mislim da će to biti dobro za civilizaciju. Ako ne uspijemo naći civilizirano rješenje, ukrajinski narod će naći necivilizirano rješenje”, zaključio je Zelenski.

U međuvremenu, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet “zgrožena” je snimkama mrtvih tijela u ukrajinskom gradu Buči otkrivenih nakon povlačenja ruskih snaga. Poručila je kako je moguće da je riječ o ratnom zločinu. “Informacije otkrivene u toj zoni i drugdje postavljaju ozbiljna i zabrinjavajuća pitanja o tome jesu li počinjeni ratni zločini i teško kršenje međunarodnog prava i teška kršenja ljudskih prava”, rekla je Bachelet.