“FAJT” U SABORU: Marihuana se puši i pušit će se, reče Beljak – odgovorio mu Sačić

Klub Socijaldemokrata dao je u Saboru prijedlog da se ozakoni iskorištavanje punog potencijala konoplje, ističući veliku korist koju bi zakon donio gospodarstvu u vrijeme krize.

Vladajući HDZ je to odbio rekavši kako je to paravan za legalizaciju marihuane i da ekonomski interes ne može biti ispred zdravlja, posebice mladih.

Razvila se potom živa rasprava u kojoj su razmijenili strijelice zastupnici HSS-a Krešo Beljak i Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista. Beljak je rekao kako marihuanu treba legalizirati a za kokain i heroin propisati najstrože moguće kazne. Ustvrdio je i da se policija bavi manjim ili većim količinama biljke koja nije niti mrvicu opasnija od legalnog duhana ili legalnog alkohola, pa se ne stigne baviti tonama kokaina, heroina i ostalih kemijskih droga i opijata kojima je Hrvatska nažalost preplavljena.

Rekao je da se u Hrvatskoj marihuana pušila, puši i pušit će se, samo neka bude legalno. Uspio je i nasmijati zastupnike kada je zatražio stanku od 1, 25 sekundi, uz objašnjenje da je toliko potrebno njegovom dobrom prijatelju, “istaknutom članu HDZ-a da smota lijepu, dobru frulicu od domaće marihuane koju ilegalno sadi u dvorištu”. Ustvrdio je kako je dobra jer je s njim i sam probao.

Reagirao je Željko Sačić rekavši da je istupom povrijedio obitelji ovisnika koji su krenuli pušiti marihuanu s 13, 14 godina i nakon toga teško oboljeli. “O tome treba razgovarati, ne o rekreativnom pušenju marihuane”, rekao mu je.

Na to mu je Beljak spočitnuo da živi u vremenu Jugoslavije kada je bio “milicioner”. “Milicajci poput Sačića nisu znali prepoznati da je to marihuana, nego su mislili da je paradajz”, rekao je Beljak.

Sačić mu nije ostao dužan. “Zahvaljujući meni i mojim prijateljima koji smo bili i u narodnoj miliciji, vi ste danas u Saboru, doveli smo te na pravi put, nisi završio u Lepoglavi, nego smo te zaustavili u kriminalnom putu”, rekao je Sačić. “Zahvali nam što smo te uhapsili”, poručio je Beljaku i izazvao smijeh u Saboru.

Beljak nije odšutio, već je rekao da ga jugoslavenska policija nije hapsila, nego tukla zbog pjesme Ustani bane, a da je ono što se njemu pripisuje radila hrvatska policija.