ADVENT U ZAGREBU: Od povratka klizališta do bajke u ZOO vrtu – start 26. 11.

Na više od 20 lokacija ovogodišnji Advent u Zagrebu zablistat će u punom sjaju. Osim što će diljem grada biti postavljeni lampice, božićni ukrasi i orašari, organiziran je kulturan, glazbeni i zabavan program.

Izvor: Media servis

Advent 2022. godine bit će ekološki održiv, a organizatori očekuju veće prihode nego prethodnih godina.

Višestruko nagrađivani Advent u Zagrebu ove godine počinje 26. studenog kada se na Trgu bana Josipa Jelačića pali prva adventska svijeća te traje do 7. siječnja. Uz već dobro poznati koncept, otvaraju se tri nove lokacije – Trg Franje Tuđmana, Park Grič i Stara Vlaška, mijenja se lokacija Božićnih jaslica, dok se na Tomislavac vraća klizalište.

Direktorica TZ Grada Zagreba Martina Bienenfeld: “Zauzimat će puno manje zelene površine nego je to bio slučaj prethodnih godina. Možemo ga nazvati eko-friendly klizalištem s obzirom na to da će se reciklirati voda koja se upotrebljava za stvaranje leda te ćemo na taj način trošiti puno manje električne energije nego je to bio slučaj proteklih godina.”

U gotovo mjesec i pol dana održat će se stotinu koncerata, deseci baletnih predstava Orašar i Šišmiš u Hrvatskom narodnom kazalištu, a organizirane su i brojne suradnje s muzejima te zagrebačkim Sveučilištem. Božična događanja nisu zaobišla niti zagrebački Zoološki vrt.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević: “Možemo reći da se Advent u Zagrebu vraća u punom sjaju, bolji nego ikad. Isto tako, od početka nam je bilo bitno da imamo kvalitetne sadržaje i kvalitetan program, a u isto vrijeme i transparentnost. Vjerujemo da ćemo dostići brojke koje smo imali prije pandemije. Doista se veselim što ćemo u ova teška krizna vremena građanima pružiti nešto što će im vratiti osmjeh na lice jer to zaista zaslužuju.”

Foto: Facebook

No, novitetima nema kraja. HŽ Putnički prijevoz daje 50% popusta građanima koji vikendom putuju u Zagreb te uvodi besplatan prigradski prijevoz od ponedjeljka do četvrtka od 16 do 24 sata. Zanimljivo će biti i putnicima koji u Zagreb stižu zračnim putem. Direktor komercijalnih poslova Croatia Airlinesa Slaven Žabo i regionalna predstavnica za marketing Turkish Airlinesa Sabina Ćerimagić Babić:

“Putnicima će tijekom leta biti posluživani zagrebački zalogaji, a zrakoplovi će biti ukrašeni vizualima zagrebačkog Adventa.”

“S ciljem povezivanja Zagreba sa svijetom u tom zimskom razdoblju, ponudit ćemo do 20% popusta na karte u poslovnom razredu te do 15% popusta za karte u ekonomskom razredu.”

Ono što zanima sve je koliko će Zagreb zaraditi ovim događajem. Bienenfeld je otkrila iznos koji će uložiti Turistička zajednica, dok se Tomašević osvrnuo na prihode od iznajmljivanja lokacija u odnosu na 2019. godinu:

“Mi ćemo investirati u naše programe do tri milijuna kuna što je bitno manje nego je bilo prošle godine.” “Ove godine očekujemo 4,2 milijuna kuna prihoda, to je 4,5 puta više.”

Uštede radi, lampice u Zagrebu palit će se pola sata kasnije te gasiti pola sata ranije. Zasigurno jedan od najboljih Advenata do sada Zagrebu bi mogao osigurati još jednu nagradu.

Foto: Facebook

A više o adventskim zbivanjima u popularnom Zoološkom vrtu na Facebooku je objavio čelni čovjek te ustanove Damir Skok:

Priče iz davnine – tema je našeg ovogodišnjeg adventskog programa. Taj je program najavljen u sklopu konferencije za novinare o Adventu u Zagrebu.

Naš program nadahnut je bajkama Ivane Brlić-Mažuranić, književnice koja se naziva i hrvatskim Andersenom. Svoje je fantastične likove među kojima su Palunko, Bjesomar i Tintilinić, povezivala s predivnim krajolicima te biljnim i životinjskim svijetom Hrvatske koji je dobro poznavala.

Naši će edukatori ove jeseni i zime pratiti njezine tragove. Odjeveni u likove Domaćih posjetitelje će voditi u tematske obilaske Vrta „Priče iz Striborove šume“. Pritom će ih upoznavati s autohtonim vrstama divljih životinja te im predstaviti neke njihove preparate.

U Interpretacijskom centru zaštićene faune Hrvatske posjetitelje očekuje edukativni kutak Tajne medvjeđeg brloga, a u edukativnom centru predstavljanje životinja od kojih mnogi zaziru, poput zmija, žaba i kukaca, te radionica božićnih ukrasa od prirodnih materijala koji se mogu prikupiti tijekom šetnje šumom.

Kolibom Djeda Božićnjaka koja će biti postavljena na katu restorana Kod morskog lava, vladat će ozračje kakvo je Ivana Brlić-Mažuranić gajila dok je priče pripovijedala svojoj djeci.

Navedeni program održavat će se u sljedećim terminima:
• 26. i 27. studenoga 2022.
• 2. – 4. prosinca 2022.
• 9. – 11. prosinca 2022.
• 16. – 18. prosinca 2022.
• 23. prosinca 2022.
• 26. – 30. prosinca 2022.
• 2. – 8. siječnja 2023.
Zoološki će vrt Grada Zagreba tijekom adventa biti blagdanski ukrašen te imati prigodnu gastronomsku ponudu.