ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Otkrivamo sva moguća ljekovita svojstva kupusa

Kupus ili zelje je omiljeno jelo na našim stolovima, posebice u ukiseljenom obliku. No, znate li da je on i vrlo djelotvoran, a jeftin lijek za mnoge tegobe?

Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.

Postoje mnoge vrste kupusa, a najpoznatije su bijeli i crveni te savojski kupus, kojeg kod nas pogrešno nazivaju keljem.

Za najdjelotvornijeg slovi crveni, koji je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje na prisutnost ljekovitih spojeva antocijanina.

Kupus – jeftin lijek za mnoge tegobe

Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus.

Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.

Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.

Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.

Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.

Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom. On čisti dišne puteve, pomaže kod astme i  bronhitisa.

Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa, piše Alternativa za Vas.

Foto: Free-images.com

Ljekovito djelovanje kupusa:

djeluje preventivno protiv raka
potpomaže mršavljenju
poboljšava probavu
ima antiupalna svojstva
liječi čir na želucu i dvanaestercu
jača imunitet
čisti organizam
ublažava depresiju i tjeskobu
poboljšava koncentraciju
pomaže kod bolesti dišnih puteva

Sok od kupusa protiv čira na želucu

Poznata je primjena kupusa protiv čira na želucu. To može zahvaliti svom sastojku sulforafanu, koji eliminira H. Pylori i ujedno brani gastrointestinalni trakt od refluksa kiseline.

Sadrži i glutamin, koji je bitan za zdravlje želuca. Istraživanja su pokazala da je to bolje sredstvo protiv čira od standardnih antacida. Da sok od kupusa zaista pomaže u liječenju čira pokazao je eksperiment prof. dr Garnetta Cheyneyja sa Stanfordskog medicinskog fakulteta u SAD.

On je utvrdio da je 2,5 decilitra soka od kupusa dnevno umanjuje bol te liječi čir na želucu i dvanaestercu brže i efikasnije od standardnih tretmana.

Od 55 pacijenata koji su u tom eksperimentu pili sok od kupusa 95% osjećalo se bolje već za dva do pet dana. Naribajte pola kilograma kupusa, posolite i dodajte sok jednog limuna, ostavite da odstoji. Nakon toga procijedite.

Uvijek pijte svježe pripremljen sok. U svrhu liječenja uzimajte tri do četiri čaše soka od kupusa na dan, pola sata prije obroka. Sok od kupusa možete upotrijebiti i za vanjsku njegu kose. On će je učiniti jačom, spriječiti njeno ispadanje i potaknuti rast.

Pixabay.com

Oblozi od kupusa

Oblozi od kupusa staro su narodno sredstvo za liječenje različitih tegoba. Može se reći da što god da vas muči – stavite na to list kupusa.

Kupus snažno izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, pa se često koristi kod problematičnih rana koje sporo zacjeljuju.

Uklonite s lista kupusa sredinu i žile. Stavite list u više slojeva na oboljelo mjesto i lagano povežite sve slojeve da čvrsto stoje na mjestu.

Oblog mijenjajte tri puta dnevno. Kod gnojnih i teško zacjeljujućih rana, tijekom promjene obloga dezinficirajte ranu.

Kod težih oboljenja, istovremeno provodite i unutarnju kuru sa sokom.

Oblozi od kupusa pomažu kod:

opekotina
ekcema i akni
čireva, prištića i osipa
oteklina i ozeblina
hemeroida
reume i išijasa
migrene
bubrežnih kolika