ERDOGAN GASI SLOBODU MEDIJA: Hoće li turski novinari dobiti doživotni zatvor?!

erdogan, recep tayyip erdogan

Glavnog urednika poznatog dnevnog lista Cumhurriyet – Džana Dundara i i prvog čovjeka redakcije tog lista u Ankari, Erdema Gula, sud u Istanbulu je optužio za otkrivanje državne tajne.

Novinari su, naime, objavili da je vlada predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pokušala poslati oružje, ni manje ni više nego đihadistima u Siriji.

Erdogan se silovito obrušio na Dundara zbog spornog članka i zaprijetio da će novinari zbog širenja laži i špijuniranja platiti visoku cijenu. Dundar je u studenom prošle godine izjavio:

„Mi smo optuženi za špijunažu, predsjednik kaže izdaju. Mi nismo izdajnici, špijuni ili heroji, mi smo novinari. Ono što smo napravili je novinarstvo.“

O svemu ovome pisao je poznati Wall Street Journal. Uz spomenutu dvojicu novinara, optužen je i treći, Erugrul Ozkok iz dnevnog lista Hurijet za iznošenje teških laži o predsjedniku Erdoganu. Njemu zbog klevete prijeti kazna i do pet godina zatvora.

Sve ovo ide u prilog mnogim izvještajima koji govore o gušenju sloboda medija od strane aktualne vlasti u Turskoj. (g. i.)