DRAMATIČNA PORUKA SVIJETU: Virus Zika što ga izazivaju komarci izvan kontrole – eksplozivno se širi

zika virus

Piše: Gordana Ivas

To je izjavila Margaret Chan, direktorica Svjetske zdravstvene organizacije, koja je zbog velike opasnosti, za 1. veljače sazvala hitan sastanak posvećen ovoj epidemiji.

Nazasjedanju članica SZO u Ženevi, zakazan je sastanako zbog opasnosti od Zika virusa, kako bi se odlučilo hoće li se proglasiti izvanredmo stanje na svjetskoj razini. Prema riječima Margaret Chan, za sada nema pravog dokaza da je virus Zika odgovoran za nagli rast broja djece koja se rađaju s teškim oštećenjem mozga u Brazilu, ali je, kako kaže „razina opasnosti izuzetno visoka.“

Chan kaže kako postoji moguća veza između infekcije virusom Zika i Guillan-Barreovog sindroma, koji može uzrokovati privremenu paralizu.

Podsjećamo kako je Virus Zika prvi put otkriven 1947. godine. Na sreću desetljećima je pričinjavao samo blaže zdravstvene teškoće. Međutim, kako reče Chan, „situacija je danas dramatično drugačija“. Američki centra za kontrolu bolesti nalazi da je danas virus Zika prisutan u više od 20 zemalja, uglavnom u centralnoj i Južnoj Americi.

Ne postiji lijek niti cjepivo protiv ovog virusa, koji je srodan sa denga groznicom. Denga groznica, poznata i kao kostolomna groznica, zarazna je tropska bolest koju uzrokuje virus dengue. Simptomi uključuju vrućicu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima i karakterističan osip sličan ospicama. Već godinama znanstvenici nastoje proizvesti lijek protiv denge, ali bez uspjeha.

Valja i reći kako je SZO posljednji put sazvala sastanak za izvanrednu međunarodnu situaciju 2014. godine zbog epidemije ebole u zapadnoj Africi. Od te je bolesti preminulo više od 11.000 ljudi.