DRUŠTVO: Lazar Grujić – Javna funkcija (ni)je odskočna daska za osobne interese

lazar_grujic_05

Piše: Lazar Grujić

Izbor hrvatske predstavnice za glavnu tajnicu Vijeća Europe još je jednom pokazao svu našu raskoš talenta, znanja i sposobnosti koja nažalost više dolazi do izražaja izvan naših granica nego na domaćem terenu – kaže čelnik Stranke umirovljenika.

Je li tome doista razlog Zvonimirovo prokletstvo Hrvata i sveprisutan jal, zavist i podmetanje klipova teško je zaključiti. No zasigurno se u ove loše atribute u novije vrijeme može pridodati i neobjašnjiva materijalna pomama i osobni interesi u odnosu na zajedničke. Stoga se nadamo kako odlazak na novu funkciju aktualne ministrice neće biti samo kratkotrajni bljesak i sinekura za zadovoljavanje osobnih potreba.

Očekujemo kako će ova već druga visoka funkcija na koju su izabrane hrvatske predstavnice biti početak angažmana i lobiranja za Hrvatske interese i ciljeve. Imajući na umu činjenicu kako se u svijetu čak i brakovi sklapaju s ciljem zaštite nacionalnih interesa, gospodarska diplomacija uključuje najiskusnije stručnjake, a veleposlanstva su doista produžena ruka kulturne i ekonomske diplomacije naša su očekivanja opravdana.

Osobito što se ovih dana intenzivno dogovara raspodjela najviših dužnosničkih mjesta u europskoj uniji pri čemu još neki hrvatski predstavnici dobro kotiraju. I sve to nakon vrlo kratkog perioda u kojem smo ravnopravni članovi obitelji europskih država. Možda na tom valu međunarodnih kadrovskih uspjeha mi iz Stranke umirovljenika očekujemo da se počnu rješavati i domaće bolne teme, a u prvom redu se to odnosi da po istom principu provodimo politiku zapošljavanja.

Umjesto podobnih prednost trebaju imati sposobni, umjesto onih koji se s 44 godine obogate obnašajući javne funkcije prednost trebaju imati privatni poduzetnici ili umjesto s fakulteta u ministarske funkcije potrebno je prije toga steći iskustvo i pokazati rezultate rada. Sve u svemu kao i na mnogim drugim poljima pokazali smo još jednom, unatoč svojim kvantitativnim ograničenjima, kako smo izvan granica snažni i cijenjeni više nego što to i sami osjećamo.

Jedan od razloga našeg pesimizma je zasigurno i kontinuirani medijski pritisak iznošenjem uglavnom negativnosti, defetizma i kuknjave. Dodamo li tome svima nam dobro poznatih nekoliko kriminalaca iz redova politike i mafijaša koji se skrivaju u politici ne iznenađuje takav stav. No mi iz Stranke umirovljenika uvjereni smo kako će nova glavna tajnica vijeća Europe imati to na umu i pri tome zanemariti osobne ili obiteljske poslove te se maksimalno posvetiti svojoj funkciji, a da pri tome neće zaboraviti iz koje je države delegirana.

Komentiraj