POLITIKA: Milivoj Pašiček – Partijska poslušnost jača i od vjere u djecu i u Boga

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

I taman kad na trenutak pomisliš kako se ipak ne može niže od dna, spoznaš kako je u Hrvatskoj moguće i niže – ispod dna dna.

I to kada je riječ o politici, ali i kada govorimo o ljudima u politici, da ne kažemo o čovjeku kao biću. Dječica s teškoćama u razvoju trebala su po obećanju onih velikih, vladajućih, imati riješeno pitanje besplatnog prijevoza trajektima na liječenje do ovoga ljeta. Obećao je to i ministar Oleg Butković, kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ali, tobožnji veliki ljudi prevarili su dječicu i njihove roditelje, koji se za to bore već godinama. Znaju li ti veliki, odrasli, ali svom poslu nedorasli, neosjetljivi, licemjeri, bahati stranački poslušnici, da netko tko jednom tjedno mora voditi dijete logopedu s Brača do Splita mora potrošiti čak 1.500 kuna?!

Znaju, naravno, ali ne mare. Koliko je samo bezveznih zakona, koji su mogli čekati proceduru, gurnuto po hitnom postupku kada je odgovaralo vladajućima s desnicom na srcu. Stranačka poslušna i ponizna, ustrašena i jadna glasačka mašinerija, potpomognuta glasovima raznih potkupljivih priljepaka i preletača, koji su izdali birače, skupina klimavaca koja dolazi u petak u 12 na glasanje po naredbi, a odlazi pola sata kasnije, jer su se umorili, dići će ruku po receptu stranačke stege.

A po tom istom receptu – stranka je iznad čovjeka, stega je stega i poslušnost je poslušnost – vladajući na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku nisu podržali hitnost Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Riječ je o promjeni članka 47., prema kojoj bi otočka djeca s invaliditetom bila uključena među one koji imaju pravo na besplatni trajektni prijevoz.

Dječicu su i dalje osudili na plaćanje skupog prijevoza HDZ-ovci Ivan Čelić, Željka Josić, Ivan Kirin, Vlatko Kopić i Ljubica Lukačić, te HNS-ovka Bernarda Topolko, koja je najavljivala kako će podržati izmjenu, ali koalicijska poslušnost bila je i ovaj put jača. Kakvi su to ljudi? Gdje im je empatija za dječicu? Zar im ni to nije sveto, a kunu se u svoje veliko katoličanstvo?

Sada se pokušavaju oprati kako će se za to donijeti cjeloviti zakon. Da, a kada? U sporovozu, umjesto da je to išlo u hitnu proceduru. Jer novo je obećanje kraj godine. Kada bi i bilo tako, trebat će još nekoliko mjeseci za implementaciju i eto nas debelo u sljedećoj godini. A inicijativa je krenula još u studenom 2018., kada su Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ”Brački pupoljci” i Crveni križ Brač predstavili javnosti inicijativu za izmjenu tog jedinog članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Nije bilo empatije, poštenja, morala. Izostala je i vjera u Boga u kojeg se stalno kunu. Ali, partijska poslušnost jača je i od vjere u Boga i od vjere u dječicu.

 

Komentiraj