DJECA ĆE DOBITI OBROK: Uspjele smo! – sreća Inicijative “Pravo svakog djeteta na školski obrok”

U proračunu za iduću godinu Vlada planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama, rekao je premijer Andrej Plenković u Godišnjem izvješću o radu Vlade.

Premijer je naveo kako će ta mjera državu stajati 550 milijuna kuna te da će se njome osigurati obrok za 311.000 djece, od kojih je njih gotovo 80.000 u siromaštvu.

Uspjele smo! – objavila je Inicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok”, iz koje se dvije godine ustrajno bore da djeca dobiju besplatni obrok.

Ovo je njihova objava na Facebooku:

“Drago nam je vidjeti danas najavljenu odluku Vlada Republike Hrvatske o uvođenju besplatnog školskog obroka za svako dijete od 1. do 8. razreda osnovne škole. Na našoj inicijativi „Pravo svakog djeteta na školski obrok“ radimo već više od 2 godine i neizmjerno smo ponosne kada vidimo da se cijeli ovaj proces isplatio i da će se djeci, roditeljima i školama uvelike olakšati nadolazeća školska razdoblja, a što je posebice važno u jeku ove krize s kojom se suočavamo kao društvo.

Ovim putem želimo zahvaliti predstavnicima Vlade RH na čelu s premijerom Andrej Plenković. Od početka ovog procesa postojao je veliki interes kod vladajućih da se iznađe model koji je financijski održiv, a s ciljem osiguravanja besplatnog školskog obroka za svako dijete. Stoga nam je bilo iznimno drago kada nas je na sastanku prošli tjedan (13. listopada 2022.) premijer, zajedno s ministrom Fuchsom, informirao kako su se odlučili upravo na model koji smo zagovarale od samog početka, a to je da se sredstva za školsku prehranu osiguraju unutar djelokruga ministarstva obrazovanja te da se kreira jedan univerzalan sustav koji neće stigmatizirati djecu i koji će svakom djetetu osigurati pravo na jedan besplatni školski obrok i koji će u prvi plan staviti interese i prava djece.

Izrazito nam je drago da je premijer to prepoznao, da su osigurana državna sredstva za ovu mjeru te očekujemo da će u samoj njezinoj implementaciji fokus države, škola, županija, općina i gradova biti na održivom financiranju i zelenom te dugoročnom rješavanju problema školske prehrane gdje će djeca imati priliku ne samo besplatno već i zdravo jesti.

Veliko hvala medijima i svima vama koji ste nas pratili na društvenim mrežama i poduprli ovu našu inicijativu; iz priloženih fotografija se može vidjeti koliko smo sretne i ponosne što su naša istraživanja i zagovaranja našla primjenu i što je struka dobila priliku predložiti mjeru koja će sada zaživjeti i u praksi. Obrazovni sustav ključ je uspjeha našeg društva, a pitanja školske prehrane i siromaštva djece/obitelji su neodvojiva. Ovo je prvi veliki korak u njihovom rješavanju!”