SVJEDOK NA ANTIKORUPCIJSKOM VIJEĆU: Sisačka rafinerija ugašena zbog mađarske podrške oko Schengena i OECD-a

Na sjednicu Antikorupcijskog vijeća došao je samo bivši član Uprave INA-e Davor Mayer. Pozvani su bili i neki drugi poput premijera Plenkovića i bivšeg ministra gospodarstva Ćorića. No, već su ranije rekli da se neće pojaviti.
Izvor: Media servis
Od Mayera smo čuli kako im je Ćorić uz još neke druge sugerirao da sisačku rafineriju treba zatvoriti i naftu preusmjeriti Mađarskoj, među ostalim, zbog ulaska Hrvatske u schengen i OECD. Sama sjednica u jednom se trenutku pretvorila u pravi cirkus. Gotovo je došlo i do fizičkog sukoba.
Memorandum kojim je ugašena sisačka rafinerija potpisan je zbog dobivanja mađarske podrške na ulazak Hrvatske u Schengen i OECD, čulo se na burnoj sjednici Antikorupcijskog vijeća od bivšeg člana Uprave INA-e Davora Mayera. Kaže kako im to nije naloženo, ali je bilo sugerirano od tadašnjeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i nekih drugih.

“Nije rečeno vi to morate napraviti zbog toga nego je rečeno vodite računa i o tom kontekstu. I to ne samo od ministra Ćorića nego od dosta ljudi koji su dolazili u kontakt s nama kao članovima Uprave, a bili su i službene osobe. Nismo bili ničim ucijenjeni, ali je kontekst bio da trebamo o tome voditi računa.”

Predsjednik Vijeća Nikola Grmoja smatra da je razlog bio i puno dublji od toga, a na Mayerovu izjavu reagirao je i HSS-ov Krešo Beljak.

“Mislim da su razlozi još puno dublji, ali da mi u jeku energetske krize ostajemo bez sisačke rafinerije kako bismo udovoljili Mađarima da daju zeleno svjetlo za ulazak u Schengen i OECD to je jedna skandalozna informacija.”

“Gledao sam puno mafijaških filmova. Nikad mafijaški boss ne kaže morate ubiti ovoga. Samo kaže, ovog više neću vidjeti. Sve ste rekli.”

Sporni memorandum Mayer je, kaže, vidio par dana prije njegova potpisivanja te nije imao utjecaja na njegov sadržaj. Cilj je bila modernizacija riječke rafinerije dok bi se sisačka zatvorila.

“Da je cijela ova priča završila otkupom INA-e ili da time jednog dana završi onda ovo uopće ne bi bio problem i mi danas o njemu ne bi razgovarali. Međutim, ako ne završi otkupom INA-e ili nekim drugim aranžmanom u kojem strateški partner neće upravljati strateškom kompanijom RH onda se zaista postavljaju pitanja koji je smisao toga i što je Hrvatska dobila, a što ne.”

Na sjednici je umalo došlo do fizičkog obračuna nezavisnog zastupnika Hrvoja Zekanovića i Mostovca Mire Bulja. Evo što su o tome rekli Mostov Nino Raspudić i sam Zekanović.

“Ponovit ću još jednom, Zekanović je poslan tu da napravi incident i da se spriječi rad Antikorupcijskog vijeća, ali u tome neće uspjeti.”

“Gospodin Miro Bulj je pokušao fizički nasrnuti. Ja nisam čovjek od nasilja, ali one Mostovce ja marendam zajedno ili jednog po jednog. Kako god oni hoće. Ja imam ideologiju i imam svjetonazor, ali ono što oni rade kada im izbiješ argumentaciju da fizički idu njih četvorica na mene, ono je jadno.”

Svemu je svjedočio, a i umiješao se i zastupnik Kluba zeleno-lijevog bloka Bojan Glavašević koji je opisao Zekanovićevo ponašanje i ono što je uslijedilo.

“U nekom trenutku je vrijeđao prvo kolegicu Peoviću onda Nina Raspudića, onda svakog drugog tko mu se našao u dometu. Pri izlasku je još sipao uvrede i onda se našao u jednom bliskom klinču s Mirom Buljem. Ja sam ih razdvojio. Nakon ovoga svega, mogu samo hrvatskim građankama i građanima reći da to nije normalno ponašanje i ispričati se svima zbog teškog susramlja koje osjećam nakon ovakve scene.”