DAVORKO VIDOVIĆ: Zašto nisam kupio lijepe majice, iako sam već išao prema blagajni

Davorko Vidović, naš istaknuti političar, potpredsjednik Sabora i čelnik Socijaldemokrata, pojasnio je zašto je odustao kupiti majice, iako je već bio blizu blagajne

Ovo je njegova objava na Facebooku iz koje bi valjalo usvojiti neke pouke:

Već sam išao prema blagajni, sa dvije baš lijepe majice, ali sam onda zastao, ne zato što nisu lijepe i udobne, ne zato što ih ionako imam previše, ne zato jer su meni bile preskupe, nego zato šo sam osvijestio da su za uvu planetu preskupe, a meni nepotrebne.

Odustao sam od kupnje još više zgrožen spoznajom da su u njihovoj proizvodnji sudjelovala možda djeca, nečiji unuci, ili siromašni radnici koji rade cijeli dan za dva dolara. Vrijeme je (možda i isteklo) za promjenu i naših razmišljanja i naših navika!

“U brojkama modna industrija danas izgleda ovako. 75% tržišta mode odnosi se na SAD, Europu i Japan. Uz proizvodnju nafte, modna industrija je najveći zagađivač planete, otpušta 1,7 milijardi tona CO2, proizvodi 20% otpadnih voda te proizvodi oko 15 milijuna tona tekstilnog otpada od kojih se 12,8 odnosi na odjeću bačenu u smeće pri čemu se reciklira samo 25%. Prosječna osoba troši 60% više na odjeću u odnosu na petnaest godina ranije te svaki odjevni predmet prosječno obuče 6-7 puta.

JEDNA PAMUČNA MAJICA OD MNOGIH KOJE VEĆINA NAS IMA U ORMARU VRIJEDI STOTINJAK KUNA, ALI I OKO 2900 UTROŠENIH LITARA VODE. NA TRAPERICE OD 1 KG UTROŠI SE 11 800 LITARA VODE, A NA ŠTAPIĆ ZA ČIŠĆENJE UŠIJU 4 LITRE VODE.”