BURA OKO VUČIĆA: Hoće li srpski premijer doći u Hrvatsku i zašto

aleksandar vučić

Još se ne zna hoće li srbijanski premijer Aleksandar Vučić doći na Dubrovnik forum, koji se održava ovoga četvrtka. Prijavio se dva tjedna nakon isteka roka, ostavljajući dojam da ponovo dolijeva ulje na vatru nakon provale nedopustivih izjava koje, tijekom predizborne kampanje u Hrvatskoj, padaju na još plodonosnije tlo.

Najavu mogućeg dolaska srpskog premijera Aleksandra Vučića komentirao je šef hrvatske diplomacije Miro Kovač.

“Ako se na to odluči, neka obavezno ponese sa sobom popise svih onih Hrvata, državljana RH koji su osumnjičeni, optuženi, u odsutnosti osuđeni, za kojima su raspisane tjeralice, neka ponese te popise i neka ih da hrvatskim vlastima”, rekao je Kovač, a prenosi Media servis.

Odgovarajući na pitanje je li dobar potez što je premijer Tihomir Orešković pozvao Vučića u Dubrovnik, šef hrvatske diplomacije odgovorio je:

“Premijer Orešković ga je pozvao kao i mnoge druge premijere, a on se prijavio tek jučer, dva i pol tjedna nakon isteka roka”.

Dodao je da je u Dubrovnik pozvan i srbijanski mu kolega Ivica Dačić, ali se on još uopće nije prijavio.

“Koliko znam, Vučić dolazi, ali to još nije sigurno s obzirom da se promijenila forma summita”, rekao je novinarima danas tehnički premijer Tihomir Orešković. “Ovaj puta neće biti premijerskog foruma već će umjesto toga biti ministarski forum koji bi trebao voditi Božo Petrov. Naravno da ću i ja biti tamo, ali ne znamo hoće li ta razina odgovarati drugima”, kazao je Orešković.

Komentirajući dolazak srpskog premijera Aleksandra Vučića na Dubrovnik forum, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je rekao:

“Nisam upoznat s načinom pozivanja na Croatia forum. Ranije su se zvali i šefovi država. Kako je ovaj poziv upućen, zaista ne znam. Što se tiče Srbije, važno je da se smire tenzije i ne događaju incidenti poput uhićenja naših državljana. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji je nedopustiv. Srbija kao zemlja agresor nema nikakav naslov da njeni sudovi gone naše državljane počinjene na našem teriroriju. Naš međunarodni položaj je čvrst, članica smo EU i NATO-a. Ako Srbija ide prema EU mora viditi o tome računa.”

Inače, s Vučićem se danas u Beogradu sastao predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Poslana je poruka da treba što intenzivnije raditi na smirivanju tenzija u komunikaciji između Zagreba i Beograda.