BLAGDAN SVIH SVETIH: Dan kada se sjećamo svojih najmilijih

Danas se obilježava blagdan Svih svetih, dan kada građani obilaze posljednja prebivališta svojih najmilijih.

Zapaljenim svijećama i cvjetnim buketima prisjeća se i odaje počast preminulima.

Dan Svih svetih, svetkovina je u Rimokatoličkoj crkvi kojom se slave svi sveci, kako oni koji su kanonizirani, tako i oni koji to još nisu. Spomen na svete mučenike, Crkva obilježava od 4. stoljeća. Kako je broj mučenika i drugih svetaca s vremenom rastao, uveden je blagdan Svih svetih.

Papa Grgur III. premjestio je ovaj blagdan na 1. studenoga kako bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom “Samhain” koji je označavao Novu godinu te je tako uvažio zahtjeve irskih monarha. U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je u 9. stoljeću zapovjednim blagdanom.

U Hrvatskoj je to i državni praznik, pa upravo iz tog razloga, brojni građani grobove svojih najmilijih obilaze danas, a ne sutra kada se po crkvenom kalendaru obilježava Dušni dan, odnosno sjećanje na vjerne mrtve, ali je radni dan.

Osim u katoličkoj, ovaj se blagdan obilježava i u Engleskoj crkvi, kao i u mnogim evangeličkim crkvama, a ondje je primio različite oblike. Brojni političari Mirogoj su obišli jučer, a danas je zbog blagdana na snazi i posebna regulacija prometa.