POSEBNA REGULACIJA PROMETA: Evo kako je u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana građani diljem Hrvatske masovno posjećuju groblja. Upravo zato širom zemlje očekuju se povećane gužve na prilaznim prometnicama grobljima i područjima oko njih.

Izvor: Media servis

Niz gradskih javnih prijevoznika izmijenio je vozne redove i prilagodio ih građanima kako bi se, između ostalog, spriječile gužve i potencijalno širenje zaraze koronavirusom.

Krenimo redom. Zagrebački električni tramvaj još od prošloga tjedna prati prometnu situaciju na linijama čije trase uobičajeno prolaze uz veća gradska groblja. Prvoga dana studenog uvodi se posebna regulacija javnog prijevoza. Uspostavljene su i izvanredne linije na kojima je Grad Zagreb omogućio besplatan prijevoz. Sukladno epidemiološkoj situaciji, prometno i kontrolorsko osoblje ZET-a tijekom prometovanja izvanrednih linija dodatno će nadzirati pridržavanje svih mjera i preporuka poput nošenja maski, dezinfkecije ruku te držanja razamaka.Domagoj Zeba iz Službe za komunikaciju ZET-a pojasnio je za Media servis kakve nas izmjene u prometnom redu očekuju.

“U ponedjeljak će u tramvajskome prometu na snazi biti nedjeljni vozni red. No, svakako linije koje dovode do zona izvanrednih autobusnih linija, dakle linije 4, 6, 7, 8, 11, 12, 14 i 17 bit će pojačane dodatnim prijevoznim kapacitetima. Od osam sati ujutro bit će uspostavljene i izvanredne autobusne linije. Riječ je o linijama Kaptol – Mirogoj, Kaptol – Mirogoj – Krematorij, Kvaternikov trg – Srebrnjak, Dubrava – Miroševec, Dubec – Markovo Polje te Podsused centar – Poljanica – Gornja Bistra i Trg Mladosti – Groblje Zaprešić.”

“Za utorak, 2. studenoga, javni će prijevoz prema većim grobljima biti pojačan dodatnim kapacitetima, a u promet će se, ovisno o potrebama, uključivati dodatni autobusi”, stoji na stranicama ZET-a. Iz ZET-a napominju i kako će se idućeg tjedna, s obzirom na odluku Stožera civilne zaštite o online nastavi u četvrtak i petak i zbog očekivanog smanjenja prometne potražnje, prometni red prilagoditi situaciji.Do promjena u voznome redu javnog prijevoznika dolazi i u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj.

​Promet Split uvodi novu liniju prema Groblju Lovrinac. Uz redovne linije broj 3, 6 i 18, uvodi se dodatna autobusna linija koja će prometovati na relaciji Hrvatsko narodno kazalište – Lovrinac i obratno. Prometovat će svakih 30 minuta, u subotu, nedjelju i ponedjeljak.S obzirom na epidemiološku situaciju, Stožer civilne zaštite Grada Splita upućuje molbu građanima za poštivanje epidemioloških mjera. “Molimo građane da prilikom obilaska groblja budu odgovorni i ne izlažu sebe i svoje bližnje dodatnom riziku od zaraze koja se, na žalost, sve više širi među nama. Kako bismo izbjegli da se situacija dodatno pogorša, molimo građane da održavaju nužnu fizičku distancu, nose maske i izbjegavaju bliske kontakte, a sve one koji to još nisu, a mogu, da se cijepe, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Splita, Bojan Ivošević.

Za vrijeme blagdana, na grobljima i drugim mjestima gdje se očekuje veća cirkulacija građana, pojačat će se kontrole provođenja epidemioloških mjera.Blagdanu Svih svetih prilagođava se i vozni red u Gradu koji teče. O izmjenama u prometu za Media servis je izvijestila Kristina Prijić iz odnosa s javnošću Komunalnog društva Autotrolej iz Rijeke.

“Gradske linije koje prometuju prema centralnim grobljima za naše će korisnike biti besplatne. Riječ je o linijama broj 2,3, 4 i 5. Isto tako, ono što je bitno, da će biti pojačan vozni red na linijama koje su najopterećenije, odnosno na linijama 4 i 5. I to ne samo u ponedjeljak na blagdan Svih Svetih, već i u nedjelju 31. listopada.”

Dodajmo da će na terenu biti prometni redari i komunalno redarstvo, kao i specijalno vozilo za uklanjanje drugih vozila – pauk koji će po potrebi reagirati kako ne bi došlo do zastoja.

Izmjene u vozni red uvodi i Gradski prijevoz putnika Osijek. Baš kao i u ostalim gradovima, izvanredne će linije za građane biti besplatne, pojasnio je za Media servis rukovoditelj sektora prometa Gradskog prijevoza putnika Ivan Kozić.

“Na način da smo stavili prometovanje tramvaja na tramvajskoj liniji 1 i 2 kao po subotnjem voznom redu. Znači, više polazaka i veća učestalost nego inače blagdanom. Uveli smo tri izvanredne autobusne linije. Jedna nova koja prometuje na relaciji MIO – Centralno groblje. Također jedna nova na relaciji Centralno groblje – Mačkamama. Treći red odnosi se na Jug 2 – Donjogradsko groblje.”Kao i svake godine, promet će ondje regulirati nadležna prometna policija.Do promjena dolazi i u voznome redu zadarskog javnog prijevoznika Liburnije. O čemu je riječ za Media servis je objasnio Božidar Laća.”Konkretne izmjene će biti u nedjelju, odnosno ponedjeljak. Polasci sa Kolodvora prema Gradskome groblju bit će nešto češći, odnosno prometovat će svakih pola sata.”Na kraju dodajmo da će javni prijevoz u Dubrovniku povodom blagdana Svih svetih prometovati po rasporedu nedjelje i blagdana. U suradnji sa Gradom Pula i TD Monte Girom Pulapromet će 31. listopada i 01. studenog 2021. godine omogućiti svim građanima besplatan prijevoz na vanrednoj liniji prijevoznika.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!