BERNARDIĆ O PODZEMNIM SPREMNICIMA: Meni ovaj slučaj zaudara na korupciju

Davor Bernardić, saborski zastupnik i predsjednik zagrebačke organizacije Socijaldemokrata osvrnuo se na novi model prikupljanja i odvoza otpada u gradu Zagrebu.

Tvrdi kako Grad, a ni građani nisu spremni dočekali ovaj model te kako postoji puno problema, a glavni je što je postavljen samo jedan podzemni spremnik dok boksova još uvijek nema. Napomenuo je kako su građani, koji žive van centra Grada, diskriminirani jer sami snose troškove postavljanja boksova za otpad, dok podzemne spremnike u centru Zagreba financira Grad.

“Naš prijedlog u gradu Zagrebu je da se taj trošak ne prebacuje na građane, ne prebacuje na kućanstva i ne prebacuje na pričuvu zato jer za to vjerojatno ne postoji ni zakonsko uporište, već da se trošak postavljanja boksova i koordinacija oko postavljanja boksova prebaci kompletno i isključivo na grad Zagreb. Podsjetit ću da je to bio prijedlog gospodina Tomaševića još davne 2018. godine u veljači.”

Bernardić smatra kako je u procesu nabave podzemnih spremnika za centar Grada nastala afera teška 25 milijuna kuna. Sredinom lipnja Čistoća je napravila pozivni natječaj za pilot projekt podzemnih spremnika na koji se javila samo jedna tvrtka koja je tom prilikom Čistoći darovala jedan podzemni spremnik tipa Sotkon.

Specifičnost tog spremnika je da se za njegovo postavljanje mora napraviti iskop dubine tri i pol metra. Istovremeno, promijenjen je Pravilnik o jednostavnim građevinama kako bi se taj tip spremnika smio postavljati. To prema Bernardiću znači da je grad Zagreb puno prije završetka natječaja krenuo u izmjene Pravilnika. Također, napomenuo je kako je u kolovozu raspisan natječaj za 150 podzemnih spremnika na koji se javila samo jedna tvrtka što budi dodatnu sumnju u koruptivne radnje.

“Specifikacije natječaja odgovaraju u dijelu specifikacijama koje ima spremnik za otpad tipa Sotkon. Na taj natječaj javila se jedna jedina tvrtka s tim jednim tipom spremnika. To samo dovodi do indicije da je možda cijeli natječaj namješten za jednu jedinu tvrtku i to pobuđuje ozbiljne sumnje u pogodovanje. Stoga, meni ovaj slučaj zaudara na korupciju i ja danas s ovoga mjesta moram pozvati DORH da istraži ovaj slučaj.”

Također, kao primjer koji treba slijediti, kada govorimo o zbrinjavanju otpada, spomenuo je Ljubljanu koja to radi na pravi način godinama.