IZBORI U BiH: Ovo su pobjednici – Cvijanović, Bećirović i Komšić

Na izborima u BiH niz preokreta i iznenađenja, a i optužbi za krađu izbora. Dok su se glasovi još zbrajali jedni su proglašavali pobjedu, a drugi doživjeli možda neočekivani debakl. Za dodatno iznenađenje se pobrinuo Visoki predstavnik Schmidt koji je usred izbora odlučio o promjeni izbornog zakona.

Izvor: Media servis

Iznenađenja i preokreti obilježili su, kako ih mnogi nazivaju, nikad prljavije izbore u BiH. Najviše pozornosti posvećeno je izboru članova Predsjedništva. Što se tiče hrvatskog člana, Borjana Krišto iz HDZ-a je objavila pobjedu dok su se još prebrojavali glasovi. No, prednost joj se istopila i na čelo je izbio Željko Komšić iz DF-a. Prije nego li je došlo do preokreta rekla je:

“(…) Da HDZ BiH i stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora imaju uvjerljivu pobjedu i ovo je pobjeda hrvatskog naroda.”

Komšić je bio strpljiviji. “Kako stvari stoje, poprilično je jasno ne samo tko će biti u Predsjedništvu BiH nego otprilike kako će izgledati vlast. Ipak ćemo sačekati da to bude precizno.”

Na izbore se putem Twittera osvrnuo predsjednik HDZ-a BiH i bivši član Predsjedništva Dragan Čović. Među ostalim, kaže kako su njegova stranka i Hrvatski narodni sabor ostvarili povijesno dobar rezultat te “zajedno potvrdili da BiH ne može biti normalna europska država i ne može funkcionirati bez Hrvata kao jednakopravnog naroda kojega će predstavljati legitimni predstavnici”. Inače, izborima se odazvalo tek 50 posto od gotovo tri milijuna i 370 tisuća birača.

U utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva SDP-ov Denis Bećirović je kao kandidat ujedinjene opozicije pobijedio predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Bećirović je u pobjedničkom obraćanju pozvao sve političke aktere na ozbiljnost i ujedinjenost u stvaranju bolje zemlje za sve građane dok je Izetbegović za poraz okrivio veliki broj stranka koje su se ujedinile oko Bećirovića.

“Tek kad većina ljudi u ovoj zemlji počne slaviti zato što im je život bolji onda ćemo i mi imati pravo slaviti. Mislim da večeras trebamo smiriti emocije i uzavrele strasti. Nijedan političar u ovoj zemlji nije vrijedan toga da se susjedi zbog njega svađaju. Moramo see ujediniti i okupiti zajedno za opće dobro naše zemlje.”

“Kako očekivati da pobijedite 11 udruženih stranaka uz koje su stale, javna je tajna, i neke ambasade da ih u tome ohrabre. To je jako težak zadatak i ne vidim zašto bi sami sebe kažnjavali. Dakle, da ih je bilo devet, ja bi ih svih devet nadjačao. 11 nisam uspio. Izgubio sam od 11”, rekao je Izetbegović,

Željka Cvijanović iz SNSD-a će biti srpska članica Predsjedništva, a šef njezine stranke Milorad Dodik je za funckiju predsjednika Republike Srpske osvojio više glasova od Jelene Trivić iz PDP-a.

Ona pak tvrdi da je Dodik tijekom noći ukrao izbore naovdeći kao primjer da u vlastitom selu nije dobila nijedan glas. Rekla je i da će tražiti ponavljanje izbora. Okomila se i na odnos Dodika s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. A sam Dodik ponovio je svoje već poznate stavove.

“Učinit ću sve da Republika Srpska nastavi, da bude stabilna, da vodi svoju politiku, da surađuje s našim važnim partnerima kao što su Srbija, Rusija, Mađarska. I dalje ću, sa Željkom Cvijanović raditi sve da nas dovoljno razumije Kina i neki naši drugi prijatelji.”

Izmjenama izbornog zakona, javnost je iznenadio Visoki predstavnik Christian Schmidt koji je jučer poslao poruku političarima i građanima BiH, posebice onima koji, kako je rekao, imaju loše namjere.

“Budite svjesni toga da ćemo iskoristiti sva moguća sredstva kako bismo ih detektirali i kaznili. Za sudbinu ove zemlje je ključno da ne bude blokada. Zato sam nametnuo mjere koje će poboljšati učinkovitost institucija Federacije.”