BELJAK U SABORU: Prozivati “crvenu zvijezdu” samo u negativnom kontekstu nije korektno ni prema Tuđmanu koji ju je nosio

“Franjo Tuđman je inzistirao na pomirenju, a ja ne vidim danas pomirenje niti u Saboru niti u narodu, već samo nove podjele”, rekao je zastupnik i čelnik HSS-a Krešo Beljak danas u Saboru nakon što su opet nastale tenzije u bavljenju prošlošću i zvijezdom petokrakom.

“Ogromna većina ljudi u Hrvatskoj ne smatra da je Domovinski rat bio zločinački pothvat i to je općeprihvaćena činjenica među svim strankama i s ljevice i s desnice. Svi znamo što se događalo. Ali gledati stvari crno-bijelo, prozivati “crvenu zvijezdu” kao simbol samo u njenom negativnom kontekstu 1991., nije korektno najprije prema samom Franji Tuđmanu koji je tu istu crvenu zvijezdu nosio od 1941. pa sve do 1961.

Povijesne stvari su jasne i nisu crno-bijele. Mislim da se ne bi trebali baviti poviješću koja je takva kakva je nego budućnošću. I ne treba stvarati nove podjele prozivajući nekoga da je nasljednik komunističke partije kad se zna da je najveći broj komunista prešao u HDZ.

Podsjetimo kako se u sabornici zakuhalo nakon što je čelnica Radničke fronte Katarina Peović, javljajući se za repliku, pitala treba li nam novo Sveučilište obrane i sigurnosti i ne bismo li 25 godina nakon rata trebali raditi na demilitarizaciji, te dodala: ”Je li prikladno ime Franje Tuđmana s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu?”

Krešo Beljak pokušao je smiriti strasti.

Franjo Tuđman je inzistirao na pomirenju, a ja ne vidim danas pomirenje niti u Saboru niti u narodu, već samo nove…

Gepostet von Krešo Beljak am Donnerstag, 24. September 2020
Komentiraj