PEOVIĆ IZAZVALA ZASTUPNIKE: Nazivate Tuđmana zločincem, a hvalite petokraku

Sabor je u nastavku zasjedanja raspravljao o prijedlogu Zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti, a ministar obrane Mario Banožić je kazao da će sveučilište dobiti ime po Franji Tuđmanu, a da će koristiti imovinu MORH-a.

Izvor: Media servis

Javljajući se za repliku čelnica Radničke fronte Katarina Peović pitala je treba li nam novo Sveučilište i ne bismo li 25 godina nakon rata trebali raditi na demilitarizaciji, te dodala: ”Je li prikladno ime Franje Tuđmana prigodno s obzirom da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je on sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu?”

Ministar Banožić je odgovorio: ”Mislim da je ime vrhunski odabrano jer je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku”.

Ali, Peović je izazvala burne reakcije. ”Riskirajući da dobijem opomenu, želim jasno reći da je sramotno i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je dr. Franjo Tuđman zločinac. On je stvaratelj hrvatske države, bez njegovog vodstva pitanje je kako bi država izgledala i bi li oni koji danas o njemu tako govore uopće tu sjedili. Ili bi bili negdje u Užicama”, rekao je Željko Reiner.

Situaciju je pokušao smiriti predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

“Slažem se s većim dijelom onog što ste kazali i molio bih zastupnike i zastupnice da biraju riječi, međutim hrvatska javnost će suditi onome što govore, svaki zastupnik i zastupnica imaju pravo izgovoriti ono što oni smatraju da je točno ili nije točno. S time se ne moramo slagati, u ovom slučaju se ni ne slažemo, ali to je pravo kolegice da to kaže i da to čuju hrvatski građani.”

Ali rasprava je dodatno eskalirala.

Reagirao je i Marijan Pavliček iz Domovinskog pokreta: ”Ovo je sramotno. Kako vas nije sramota da možete reći da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Pa on je vama omogućio da ovdje danasa sjedite. To je nečuveno. Hvalite zvijezdu petokraku koja je razala Vukovar, a smatrate da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Trebate biti udaljeni sa sjednice”.