ANALITIČARI TVRDE: Hrane i energenata u Hrvatskoj bit će dovoljno, a cijene…

Skuplja struja i plin, ali jeftiniji neki prehrambeni proizvodi i higijenske potrepštine. Dok se Vlada paketom mjera vrijednim 4.8 milijarde kuna pokušava izboriti s inflacijom i poskupljenjima, građane Hrvatske dočekao je novi udar na njihove novčanike.

Izvor: Media servis

Niža stopa PDV-a na svježe meso, ribu, voće, povrće, ali i ulje, maslac i margarin, no skuplja struja i plin. Poskupljenje cijena plina i struje te strah od njihove nestašice pogodili su građane Hrvatske. Ipak, ekonomski analitičar Damir Novotny smatra kako su se do sada preko cijena električne energije vodile socijalne politike, pogotovo u Hrvatskoj i Bugarskoj, koje imaju među najnižim cijenama električne energije u cijeloj Europskoj uniji. To dugoročno nije održivo, poručio je Novotny za Media servis.

“Potrošači će morati voditi računa o potrošnji i štednji. Ja zapravo više zagovaram štednju, jer smo prema energiji, ali nažalost i prema hrani, bili izrazito rastrošni, ponašali smo se kao pijani milijunaši iako to nije bilo opravdano u nacionalnom bogatstvu i nacionalnom dohotku”.

Iako je bitno štedjeti, ne treba biti u strahu od nedostatka namirnica i bespotrebno ih gomilati kod kuće, poručuje ekonomski analitičar za Media servis i naglašava kako će hrane biti dovoljno.

“Cijene hrane su bile ‘20-te godine povijesno na najnižoj razini. I u Hrvatskoj su cijene hrane ‘20-te godine bile na povijesno najnižoj razini. Dakle, imali smo cijene svinjskog mesa oko 20 kuna, što je bilo potpuno neracionalno u odnosu na proizvođače mesa. Danas možemo govoriti o dovoljnim količinama hrane, a cijene će zasigurno rasti. Mi kao potrošači ćemo se morati pažljivije odnositi prema hrani, a ne hranu bacati.”

A što se tiče Hrvatske neovisnosti na tržištu plinom, energetski analitičar Igor Dekanić za Media servis kaže kako su količine plina u LNG terminalu na Krku dovoljne za hrvatske potrebe, no naglašava kako to ne znači da je plin naš, već u vlasništvu onih koji su ga zakupili.

“To nije hrvatski plin, to je plin na teritoriju Hrvatske s kojim operira tvrtka LNG Hrvatska, koja je u hrvatskom vlasništu. Svaki put kad dođe do neke krize, ispada da je super što imate nešto od energetske infrastrukture gotove, na raspolaganju i u funkciji.”

Energenata ima dovoljno, poručuju analitičari, a cijena nafte raste zbog špekulacija o tome da je neće biti, što onda podiže njezinu cijenu na svjetskom tržištu. Iako je Hrvatska još uvijek jako ovisna o fosilnim gorivima, a njezini građani ovisni o automobilima, predviđanja stručnjaka pokazuju da ćemo se u budućnosti sve više okretati zelenijim i održivijim izvorima energije, što nije bolje samo za naše novčanike, već i za okoliš.