39. JE DAN RUSKE INVAZIJE: Oslobođena Kijevska regija – Rusi žele prisvojiti Donbas i jug Ukrajine

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 39. dan. Ukrajinske vlasti sinoć su objavile da je čitava Kijevska regija oslobođena ruskih snaga.

Izvor: Media servis

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Malijar na svom je Facebook profilu objavila kako su Irpin, Buča, Gostomel i cijela regija Kijeva razoreni u ratnom sukobu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ruske snage namjeravaju zauzeti istok i jug zemlje te se požalio da zapadne zemlje nisu Ukrajini dostavile dovoljno proturaketnih sustava.

“Jačamo našu obranu u smjeru istoka i u Donbasu. Svjesni smo toga da neprijatelj ima kapacitet za pojačani pritisak sa istoka. Koji je cilj ruskih trupa? Žele prisvojiti i Donbas i cijeli jug Ukrajine. Koji je naš cilj? Zaštititi sebe, svoju slobodu, našu zemlju i naše ljude.”

Dodajmo da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer najavio nastavak pregovora Rusije i Ukrajine. Nakon jučerašnjeg neuspješnog pokušaja, Crveni križ je na putu prema Mariupolju.

Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je da se operacija izvlačenja ljudi iz opkoljenoga ukrajinskog grada Mariupolja nastavlja, nekoliko sati nakon što je Rusija optužila tu organizaciju za neuspjeh.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da konvoji u petak i subotu nisu stigli do Mariupolja te je optužilo Crveni križ za “destruktivno djelovanje”, izvijestila je novinska agencija Interfax.

Konvoj Crvenog križa koji je išao prema ukrajinskoj luci u petak se okrenuo jer nije mogao nastaviti svoju misiju i početi evakuirati civile, priopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa (MOCK).

Glasnogovornik regionalne administracije Sergej Bratčuk rekao je ukrajinskoj javnoj televiziji da je jutros pogođen jedan od “kritičnih infrastrukturnih objekata” Odese, prenosi Reuters. “Nadamo se da neće biti žrtava”, rekao je Bratčuk.