POČELA SEZONA ALERGIJA: Alergijski semafor prikazuje vrijednosti alergena u zraku

Stiglo nam je dugoočekivano proljeće koje nam sa sobom donosi blagodati boravka na otvorenom i uživanje uz razne aktivnosti i rekreaciju.

Izvor: Media servis

No, uz buđenje prirode bude se i alergije. U periodu kada je vrijeme uglavnom suho i toplo, uz visoki tlak zraka i vlažnost oslobađaju se velike količine peludi što kod alergičara stvara brojne poteškoće. Matea Ivanković je provjerila kako se lakše nositi s alergijskim reakcijama.

Statistika pokazuje da su posljednjih desetljeća alergijske bolesti u porastu najčešće zbog promjene klime, prehrane i životnog stila. Svrbež nosa, osjećaj punoće nosa, kihanje i curenje nosa samo su neki od simptoma koji upućuju na alergiju. Građane smo upitali kako se oni nose sa alergijskim reakcijama. Evo njihovih odgovora:

“Uzmem crni kim i prođe.”

“Jako teško jer iz godine u godinu primjećujem da su simptomi sve jači, a da terapije pomažu sve manje i manje, a time onda boravak u prirodi je znatno lošiji jer simpomi su stvarno preteški.”

“Dok primijetim prve simptome alergije počnem uzimati lijekove i na taj način umanjujem reakciju.”

“Claritine, jedna tableta i dobar sam cijeli dan.”

“Nemam toliko jake alergijske reakcije, ali zna biti nekad iritantno, ali to me neće spriječiti da budem na otvorenom, uvijek uza sebe imam lijekove koji mi trebaju tako da trudim se uživati bez obzira na sve.”

Pitali smo voditeljicu Laboratorija za aerobiologiju s NZJZ-a dr. Andrija Štampar Barbaru Stjepanović što uzrokuje alergiju, kako se alergičari mogu lakše nositi s tim te kako treba pravilno postupiti u slučaju alergijskog napada:

“Proljetnu alergiju ustvari uzrokuje alergen koji se pojavi u zraku. Pojavila su se prva peludna zrnca, visokoalergene peludi breze. U svakom slučaju oni alergičari koji znaju da su alergični na određeni alergen čijom pojavom u zraku će se pojaviti prvi simptomi, oni će na vrijeme, prije same pojavnosti alergena u zraku, otprilike tri tjedna do mjesec dana početi sa svojom terapijom tako da budu spremni kada se alergen pojavi u zraku.”

Budući da imaju slične simptome, Stjepanović nam je objasnila koja je razlika između prehlade i alergije.

“Prvi puta kad posumnjaju na simptome koji izazivaju određeni alergeni, suzenje očiju, curenje nosa, svrbež, znači jedna nelagoda koju ne prati povišena tjelesna tempertura koja je osnovna razlika između alergije i prehlade.”

Kako bi se pomoglo osobama koje pate od alergija u pravovremenom liječenju i planiranju dnevnih aktivnosti izrađeni su semafori.

“Alergijski semafor prikazuje svakodnevne vrijednosti određenog alergena u zraku, klasificiraju se svi alergeni na drveće, trave i korov i prikazuju se u boji semafora, zeleno koja prikazuje niske vrijednosti, žuta koja prikazuje umjereno, i crveno odnosno tamnocrvene boje visoko i vrlo visoko.”

A od pomoći su i peludni kalendari koji se rade za cjelokupnu pojavnost peludnih alergena u zraku za proteklu godinu.