ALARMANTNO: Dolaze topli dani – svaka četvrta kockica leda nije zdrava!

Podijelite članak

kocka leda, led

 

Iako volimo rashlađena pića, a mnoga od njih je i nezamislivo popiti bez kocke leda, alarmantan podatak kako svaka četvrta kockica leda u švicarskim kafićima, restoranima i barovima, nije zdravstveno ispravna, sigurno će nas dodatno „ohladiti“.

Pripremila: Gordana Ivas

Istraživanje koje je provela Udruga kemičara švicarskih kantona potvrdilo je kako led u nekim slučajevima sadrži opasne fekalne bakterije poput esherihie colli.

Od uzoraka prikupljenih za analizu, njih čak 26 posto nije bilo zdravstveno ispravno, a u njima je pronađeno enterokoka, pseudomonasa i esherihiae koji izazivaju ozbiljne  gastrointestinalne probleme.

Dokazano je kako se zapravo radi o nehigijenskim uvjetima rada aparata za pravljenje leda koji se ne čiste, loše održavaju i drže na neprikladnim mjestima, u podrumima i slično.

Kvaliteta vode u ovom slučaju nije upitna. Protiv ugostitelja kod kojih su prođene bakterije u ledu, neće biti podnijete prijave, jer se nitko od njihovih gostiju nije zarazio, ali u jednoj od Udrga zaštite potrošača smatraju da to nije u redu, jer iako bakterije nisu pronađene u količinama koje bi ozbiljno ugrozile zdravlje i život čovjeka, one su mogle izazvati ozbiljne posljedice kod ljudi sa smanjenim imunitetom.

Prijedlog voditeljice Udruge zaštite potrošača, Sare Stalder kako bi švicarski barmeni i konobari ubuduće trebali stavljati kocku leda u piće samo na zahtjev gosta, a ne automatski i po vlastitom nahođenju, čini se nakon objavljenih rezultata istraživanja sasvim razumnim.

Komentiraj