VIDEO: ZASTRAŠUJUĆE – Može li se i kako spriječiti mučenje djevojčica kojima “peglaju” grudi

peglanje grudi, grudi

Okrutan i zastrašujuće bolan običaj iz Afrike donešen je u Britaniju. Oko 1.000 djevojčica trpi posljedice tzv. peglanja grudi. Užarenim kamenom, čekićem ili metalnom lopaticom „špahtlom“ udaraju djevojčice po grudima kako bi se zaustavio njihov rast.

Pripremila: Gordana Ivas

Djevojčice se na taj način učine manje poželjnima i time se spriječava njihovo prerano ulaženje u brak zbog trudnoće.

Običaj “peglanja grudi” potječe iz Kameruna, gdje je svaka četvrta djevojčica žrtva, ali postoji i u Nigeriji, Beninu i Čadu. Britanci su zgroženi saznanjem da se u njihovoj zemlji događa ovakvo nasilje nad djevojčicama, a konzervativni član parlamenta Jacke Berry  je šokiran spoznajom da su žrtve djevojčice zapadnoafričkih zajednica nastanjenih u Birminghamu i Londonu.

Berry je ukazao i na to da službe za zaštitu djece i policija vrlo malo znaju o ovoj praksi, a teško je i ući u trag pojedinim slučajevima jer su izvršiteljice uglavnom majke.

Vlada bi trebala reagirati i izdati uputstva lokalnim vlastima i drugim tijelima u javnom sektoru o upozoravajućim signalima koji bi mogli razotkriti ovakvu praksu – istaknuo je uvaženi britanski parlamentarac.

Ovakav običaj bi se trebao zakonski regulirati kao i obrezivanje žena jer se zapravo radi o ritualnim oblicima zlostavljanja djece, a sve se opravdava kulturom, vjerom ili tradicijom.

Djevojčice se podvrgavaju dva puta tjedno strahovito bolnim „tretmanima“ od kojih je ogroman i rizik obolijevanja od raka, tumora i cista. Radi se o desetogodišnjakinjama koje će zasigurno, bez obzira na uvjerenja društva iz kojega potječu, osjećati cijeli život posljedice.